Ziarul de Duminică

Cititul nu dauneaza sanatatii!

10.03.2004, 00:00 17



Un recent sondaj al Institutului Cultural Roman constata ca 47% dintre romani nu au citit niciodata o carte. Ar trebui sa ma alarmez. N-o fac. Si nu doar din cinism. Am convingerea ca nici in trecut situatia nu a fost mai roza. Nici chiar in vremurile interbelice, de inflorire culturala, romanul nu citea mai mult.



Se intampla la fel pretutindeni, chiar si la cele mai "culturale" popoare, ale caror elite sunt la fel de ingrijorate de lipsa de apetenta a conationalilor lor pentru cartea tiparita. Presa le pare multora arhisuficienta. Filmul inca mai atrage spectatori, televiziunea - asijderea. Mesajul acestora e mai direct, solicita un efort intelectual mai mic, generatii intregi cauta minima rezistenta.



I-am daruit fiului meu trilogia "Stapanul inelelor", in total vreo mie cinci sute de pagini. Reactia lui a fost dezarmanta: "Mai bine imi aduceai casetele cu cele trei filme!". Din punctul de vedere al generatiei sale, ar fi aflat intr-o seara, stand in fotoliu, ceea ce ar fi trebuit sa citeasca, cu lux de amanunte (oh, cat de multe amanunte in cartile astea!) in cateva saptamani de lectura.



Lumea nu citeste nu neaparat pentru ca n-are timp, ca este stresata de existenta cotidiana, ca are atatea alte tentatii in jur. Oameni cu studii, medii sau superioare, odata incepand sa-si castige singuri existenta, nu mai cumpara carti - si in orice caz nu prea mai citesc.



Nu vreau sa dau vina pe stresul mult prea indelungatei tranzitii de la un regim opresiv spre un regim nestiut. Nu dau vina nici pe sistemul educational care, in mod sigur, nu stie sa inoculeze morbul lecturii pentru intreaga viata. Sunt linistit gandindu-ma ca in fiecare generatie s-a intamplat la fel, o blazare pe care nu o inteleg, dar cu care convietuiesc zi de zi. Stiu care sunt primejdiile. Ma consolez cu gandul ca o proportie insemnata - jumatate din populatie - inca nu arata indiferenta fata de lectura. Stiu ca si dintre acestia cei care si-au facut o obisnuita din lectura sunt foarte putini; inca si mai putini sunt cei care cumpara carti. Nici macar, din pacate, foarte tineri.



Nu disper nu doar pentru ca toata lumea se confrunta cu fenomenul acesta si minti luminate se straduiesc sa gaseasca solutii. Nu disper pentru ca stiu ca proportia "pozitiva" nu va disparea niciodata si ca nevoia de a citi seamana cu nevoia de a fi sanatos. As lansa o campanie lipsita de agresivitate, care sa ademeneasca si nu sa respinga, dar ma indoiesc de reusita.



Despre toate vom mai vorbi in saptamanile ce vin. Pe care le-am putea deschide cu un avertisment, asemanator celor inscrise pe pachetele cu tigarete (de care, din pacate, prea putini tin seama): CITITUL NU DAUNEAZA SANATATII! Mi-e teama ca lumea doar s-ar obisnui cu avertismentul...

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO