Ziarul de Duminică

Colectia lui Augustin "Sinaiotul"

Colectia lui Augustin "Sinaiotul"

Cazinoul din Sinaia

09.12.2008, 17:15 84

Este meritoriu actul cultural si institutional savarsit in fosta capitala estivala a regilor Romaniei. Desi initiativa artistului poarta vadit in sine nazuinta mai mult decat grijulie de a asigura posteritatea bine chivernisita a propriei opere! Consensul realizat cu edilii orasului si cu animatorii actuali si intreprinzatori ai vietii artistice si culturale locale a generat aceasta forma de implant patrimonial. Care marcheaza o premiera, prin amploare si consistenta valorica, in experienta de pana acum a comunitatii sinaiene.

Preocuparea unora dintre artistii nostri contemporani de a-si institutionaliza, inca din viata, mostenirea artistica si profilul spiritual, adesea cu pretul unor impovaratoare eforturi materiale, juridice si organizatorice, a devenit in ultimii ani simptomatica. Sunt notorii "odiseele" unor astfel de donatii, colectii personale si muzeale, viabile astazi si intrate deja in constiinta colectiva a comunitatilor care le-au adoptat. Ma gandesc la "colectiile" devenite bunuri publice: Ion Irimescu, de la Falticeni; Eugen Dragutescu, de la Savarsin; Vasile Grigore de la Bucuresti; Spiru Vergulescu, de la Slatina; Peter Jecza de la Timisoara; Ion Vlasiu la Bistra-Mures, Ovidiu Maitec la Arad ...
Augustin Costinescu si-a dobandit prestigiul de colorist virtuoz, pictor al exuberantei solare si al transparentelor infinitezimale si al vibratiei sensibile a expresiei sale cromatice. Expozitia de la Cazinoul din Sinaia concentreaza exemplar toate aceste atribute. Ea are un caracter permanent si ocupa o intreaga aripa a frumosului edificiu arhitectural din extremitatea nordica a Parcului Dimitrie Ghica din inima faimoasei asezari de la poalele Bucegilor. Colectia este alcatuita din tablouri pictate in diferite perioade de creatie, uleiuri pe panza sau carton, ingrijit si cel mai adesea pretios inramate, ce se doreste o cuprindere rezumativa, dar nu mai putin reprezentativa si semnificativa a intregului registru tematic al artistului - de la nud, naturi statice, portret la compozitii de gen - asa cum a fost el ilustrat de-a lungul celor patruzeci de ani de ardoare creativa. Costinescu ni se dezvaluie, in acest parcurs expozitional cu caracter autobiografic, drept unul dintre cei mai straluciti si impatimiti (in exercitarea propriului mestesug) pictori vocationali ai ultimei jumatati de secol. Fiind, totodata, si unul dintre acerbii pastratori ai ilustrei si atat de respectatei traditii a resurectiei impresioniste in arta picturala, pe ambele ei filiere - franceza (europeana si, evident, autohtona.
"Colectia permanenta Costinescu" de la Cazinoul sinaiot este dominata, fireste, de creatiile peisagistice ale pictorului. Pentru ca Augustin Costinescu s-a daruit cu toata fiinta sa si prin tot ceea ce a savarsit in fata sevaletului si a paletei cu culori acestei neintrerupte "cruciade", purtate in numele frumosului si al desfatarii vizuale. Fundamentarea estetica si motivarea carturareasca a acestui crez si ideal artistic, Costinescu si le-a faurit cu o metoda si o constiinciozitate exemplare de-a lungul intregii vieti. Fara emfaza, cu acribie aproape academica, intotdeuna cu respectul cuviincios fata de forta iradianta si indrumatoare a valorilor adevarate si perene. Care i-au fost deopotriva "dascal" si "Scriptura".
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO