Ziarul de Duminică

COLECTII/ Despre maturizari

COLECTII/ Despre maturizari
16.12.2009, 12:50 20
LEDA contemporan este o colectie a Editurii cu acelasi numecare prezinta "creatii ale literaturii moderne si contemporane ceincearca sa satisfaca gustul publicului roman actual: romanecaptivante, sclipitoare prin umorul si ironia care le sporescvaloarea, creatii cu succes de netagaduit pe plan european simondial." Toate acestea presupun in primul rand calitate si,intr-adevar, titlurile traduse pana acum s-au remarcat prindistinctie, cele mai multe fiind incununate cu felurite premii deperstigiu. Aceasi lucru se poate spune si despre doua dintre celemai recente traduceri, pe care le prezentam in acest numar.
Tim Winton - "Respiratia". Traducere dinlimba engleza de Adriana Claudia Iacob. Autorul este un scriitoraustralian (nascut in 1960) care si-a scris primul roman pe candavea 19 ani, a publicat mai multe romane de succes si a primit maimulte premii. Chiar romanul de fata, publicat la inceputul acestuian, a primit premiul Miles Franklin Award. Actiunea se petrece pecoasta salbatica si pustie a Australiei de Vest, unde tanarulBruce Pike, isi face initierea in lumile periculoase alesurfingului, relatiilor umane si sexului. Sub tutela noului sauguru, Sando, un veteran in ale surfingului, el isi testeaza viatasi propriile limite in "lumea extremelor". "Un document sfasietordespre masculinitate, despre risc si dorinta tinerilor de a fortagranitelele imposibilului", a argumentat juriul Miles FranklinAward. "O scrisoare de dragoste adresata marii si, totodata, oemotionanta poveste despre maturizare" (SundayTelegraph)

Andrew Cowan - "Porcul". Traducere din limbaengleza de Ruxandra Ana. Autorul este britanic, a publicat si elmai multe carti, iar cea de fata, aparuta in 1994, este cartea sade debut, primind nu mai putin decat sase premii literare (!). Estepovestea unui adolescent de cincisprezece ani care, candbunica ii moare, iar bunicul este trimis la un camin de batrani, sehotaraste sa aiba grija de porcul si de casa acestora ramasa inparagina. Actiunea se petrece la periferia unui oras industrial dinAnglia. "O poveste despre maturizare - pe cat de stranie, pe atatde surprinzatoare in originalitatea ei - amintind de celebra "Deveghe in lanul de secara." (New York Times) "O meditatie subtila,dulce-amaruie, despre traumele, momentele minunate si absurditatileadolescentei." (Independent on Sunday)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24