Ziarul de Duminică

COLECTII / Despre xenofobi

COLECTII / Despre xenofobi
21.05.2009, 15:12 43

Xenofobia este, potrivit dictionarelor, „frica irationala de straini, probabil justificata, intotdeauna de inteles". Volumasele in discutie reusesc sa surprinda micile calitati si marile defecte ale omenirii si sa vorbeasca despre ele intr-un stil fermecator. Cum se vad pe ele insele natiile respective, cum li se pare ca sunt percepute de ceilalti, cum le percep de fapt ceilalti, cum le-ar placea sa fie percepute, cum se vad ele intre ele, cum ii vad ele pe altii. Apoi: principalele trasaturi de caracter, atitudinile si valorile, comportamentul, manierele si eticheta, obiceiruile si traditiile care ii diferentiaza, obsesiile, guvernarea si birocratia, destinderea si distractiile, umorul, sanatatea si igiena, mancarea si bautura, cultura, afacerile, limba si conversatia – la toate acestea se refera pe scurt, in cateva fraze bine cantarite, autorii volumelor - oameni plini de umor si care stiu ce spun.

Antony Miall, David Milsted – Ghidul xenofobului – Englezii. Traducere de Adriana Badescu. „Atitudinea englezilor fata de celelalte natiuni nu este una de xenofobie, cat mai degraba una de xenomilie (mila pentru strainii care au ghinionul de a NU fi... ei, bine, englezi)."

Nick Yapp, Michael Syrett – Francezii. Traducere de Mihai Moroiu. „Francezii se concenteraza exclusiv asupra lucrului care conteaza cu adevarat in viata: sa fii francez. Sunt interesati mai putin de ceea ce fac, important este ca totul sa fie perfect. Francezii sunt convinsi de superioritatea lor colectiva si individuala fata de toti ceilalti locuitori ai planetei. Farmecul lor consta in faptul ca nu ne dispretuiesc: le e doar mila de noi, pentru ca nu suntem francezi."

Stefan Zeidenitz, Ben Barkow – Germanii. Traducere de Mihai Moroiu. „Considerati, potrivit traditiei, o natiune de roboti cu capul patrat, a caror limba aduce aminte de zgomotul de canalizare, ale caror masini le bat pe toate celelalte si a caror echipa de fotbal castiga aproape toate meciurile, s-ar zice ca germanii sunt invulnerabili. Dar in spatele fatadei descoperi o natiune incontestabil nesigura de sine: nu stie unde se gaseste, incotro se indreapta, nu stie nici macar cum a ajuns acolo."

Stephanie Faul – Americanii. Traducere de Adriana Badescu. „Americanii sunt aidoma copiilor: galagiosi, curiosi, incapabili sa pastreze un secret, neharsiti in subtilitati si predispusi la comportamente neplacute in public. Odata ce accepti insa natura inerent adolescentina a americanilor, restul culturii lor devine usor de inteles si ceea ce la prima vedere parea necugetat si inept capata accente energice si incantatoare."
Fireste, volumasele format de buzunar contin afirmatii cu mult mai incantatoare decat putinele noastre citate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO