Ziarul de Duminică

COLECTII / Fenomenul Le Clezio

COLECTII / Fenomenul Le Clezio
18.03.2009, 15:47 51
„Jean-Marie Gustave Le Clezio – se afirma in motivatia Academiei Suedeze care i-a decernat anul trecut Premiul Nobel pentru Literatura – este un autor al noilor frontiere, al aventurilor poetice si al extazului senzual, un explorator al umanitatii dinauntrul si din afara civilizatiei dominante. "Clezio este autorul a peste cincizeci de eseuri, romane, nuvele si carti pentru copii (in limba romana au aparut, de-a lungul anilor, sase titluri), in care principalele subiecte sunt exilul si descoperirea de sine, ciocnirea dintre din civilizatia moderna si culturile traditionale. Nascut in 1940, a debutat in 1963 cu romanul Proces-verbal, pentru care a primit Premiul Renaudot. Scriitorul a trait in Thailanda, Panama, Mauritius, SUA si Mexic. Indata dupa obtinerea Premiului Nobel, Editura ART i-a deschis o serie in care au aparut doua volume.
 
Potopul. Traducere de Viorel Grecu. O carte despre dezumanizarea din societatea de consum. Eroul isi traieste aici cele mai importante treisprezece zile din viata sa, descopera o banda de magnetofon pe care o prietena apropiata si-a inregistrat ultima confesiune, apoi asista la moartea femeii, de asemenea inregistrata pe banda, si declara „A fost potopul", inainte sa se imbarce si el in marea calatorie. La sfarsitul traducerii exista si un util dosar de receptare critica.
 
Raga. Apropierea continentului invizibil. Traducere de Madalin Rosioru. O carte despre insulele Oceaniei, un continent inconjurat de ape si plin de mituri. „In Raga, esti patruns in fiecare clipa de sentimentul difuz, inexplicabil, al divinitatii." „Despre Africa se spune ca e continentul uitat. Oceania este continentul invizibil." Si acest volum are un dosar de receptare critica.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO