Ziarul de Duminică

Concurenta, sursa de eruditie virtuala

Concurenta, sursa de eruditie virtuala
25.07.2008, 20:40 32

De la aparitia Internetului pana la utilizarea lui exploziva la scara mondiala, bazele de date online au fost criticate pana la epuizare pentru invaliditatea stiintifica ori circularitatea lor. Iata ca, in prezent, Internetul devine insa tentant pentru editorii traditionali de enciclopedii.
Asa cum reiese dintr-un articol recent aparut in Le Figaro, celebrului site Wikipedia (mai precis variantei sale franceze, la care se refera publicatia) i se pregateste o concurenta ambitioasa din partea clasicelor Larousse si Quid. Statisticile spun ca, in prezent, Wikipedia, cea mai accesata enciclopedie gratuita online, figureaza printre primele optiuni oferite de Google. Cu mai mult de 660.000 de articole cuprinse in varianta franceza si o varietate de subiecte ce acopera practic toate domeniile, fr.wikipedia.org este principala sursa de informatii pentru elevii de liceu si colegiu, situandu-se pe locul opt in randul celor mai vizitate site-uri web din Franta. Dupa ce au deplans situatia acestui cvasimonopol, au dispretuit populara enciclopedie online si au acuzat-o de concurenta neloiala, editorii enciclopediilor traditionale au inceput sa elaboreze o alternativa. Studiind fenomenul, ei s-au gandit la infiintarea site-ului Larousse.fr, care preia principiul enciclopediei virtuale gratuite realizate cu ajutorul colaboratorilor. Dar cu unele nuante. Prin urmare, contributiile internautilor sunt strict delimitate (inclusiv prin culoare - fiind incadrate intr-un dreptunghi violet) de continutul enciclopediei Larousse (150.000 de articole, 10.000 de fotografii, desene sau animatii), care este verificat, adus la zi si completat prin articole de actualitate - si care este marcat, vizual, prin fondul portocaliu. Contrar regulilor uzitate de Wikipedia, doar utilizatorii inregistrati ai Larousse.fr pot redacta si semna un articol si doar semnatarii materialului respectiv il pot modifica. "Acest lucru nu ii impiedica pe vizitatorii neinformati sau rau intentionati sa copieze si sa colationeze materiale, dar cel putin ne ofera noua un cadru legal pentru a proteja continutul", explica Sebastien Catelin, responsabilul proiectului Larousse.fr. O alta abordare a ales enciclopedia anuala Quid, victima a concurentei Wikipedia (dupa ce avusese un tiraj de 200.000 exemplare in 2006 si 100.000 in 2007, in 2008 nici macar nu va aparea in forma tiparita), infiintand site-ul web omonim al carui continut vizeaza, pana la sfarsitul anului in curs, adaptarea la profilul fiecarui vizitator pe tronsoane de varsta. Cine ar fi prevazut ce-o sa iasa din barfa care a curs pe seama hulitei Wikipedia?


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels