Ziarul de Duminică

Conferinţă despre cazul României comuniste/ de Gelu Savonea

Conferinţă despre cazul României comuniste/ de Gelu...

Autor: Gelu Savonea

11.06.2015, 23:56 67

La 8 iunie, în auditoriul Institutului de Ştiinţe Sociale al Universităţii din Lisabona a avut loc, la invitaţia ICR Lisabona şi a Universităţii lusitane, conferinţa Argumentarea politică în sfera publică în statele autoritare şi totalitare: cazul României comuniste, susţinută de doamna Noemi Marin, profesor DrD la Florida Atlantic University. Introducerea a fost făcută de către Directorul institutului, domnul José Luís Cardoso, iar  la dezbateri au participat domnul João Manuel Pardal Barreiros (prorectorul Universităţii), alte cadre didactice de specialitate şi numeroşi studenţi.

Pe lângă problematica complexă istorică, politică, şi culturală, statele autoritare şi totalitare din secolul 20 lasă în urmă nevoia de a investiga retorica unor asemenea fenomene politice. Istoria de peste o jumătate de veac a comunismului din Europa Centrală şi de Est reliefează necesitatea de a examina problemele multidimensionale ale puterii politice, ale creării şi recreării conceptului de identitate naţională precum şi strategiile retorice care transformă valorile democratice în argumente publice de opresiune şi dominare politică. Conferinţa s-a axat în special pe retorica discursului politic din România în ultimii ani ai regimului Ceauşescu (1981-1989), pentru a prezenta trăsăturile discursive care au contribuit la dramaticele schimbări în limbajul oficial din acea perioadă. Conferinţa s-a bazat pe multiplele studii ale autoarei în domeniul retoricii totalitare, pentru a explica relaţia intimă între naţionalism şi discursul comunist, care rămâne o trăsătură retorică esenţială pentru arena politică atât în România şi Europa Centrală şi de Est, cât şi în Eurasia contemporană.

Noemi Marin este profesor universitar dr. docent în Ştiinţele Comunicării la Facultăţile de Comunicare şi Studii Multimedia, fost decan şi actualmente profesor în cadrul Florida Atlantic University, editor şi director al Revistei Academice de Ştiinţele Literaţiei şi Tehnologie, vice-preşedinte al Asociaţiei de Studii Româneşti din Statele Unite. A părăsit România la sfârşitul anilor ă80 şi a devenit unul dintre cei mai apreciaţi specialişti americani în ştiinţele comunicării şi cel mai important (din mediul academic) dintre cei specializaţi pe studiul comunicării din epoca totalitară din Europa Centrală şi de Sud-Est. A elaborat studii de comunicare politică, retorică, studii despre discursul politic în România şi în Estul Europei. Ultima sa carte, „Retoricile Anului 1989”, a apărut la editura Routledge, una dintre cele mai mari edituri umaniste din Statele Unite. În urma apariţiei acesteia, Noemi Marin a fost invitată să susţină o conferinţă pe marginea ei la Universitatea Harvard (Davis Center). În această perioadă Noemi Marin participă la primul Congres European de  Argumentaţie, desfăşurat la Lisabona în organizarea Universidade Nova de Lisboa şi a Asociaţiei Internaţionale de Studiul Argumentarii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO