Ziarul de Duminică

Craiova muzicala de 35 de ani

Craiova muzicala de 35 de ani
25.11.2008, 16:22 26

In interiorul acestui festival, am descoperit o prima editie a Saptamanii Muzicii Contemporane, o incercare de a readuce pe scena concerte integral de muzica romaneasca. Cei care au raspuns provocarii de a participa la concertul Orchestrei simfonice a Filarmonicii "Oltenia" din Craiova dirijata de Tiberiu Soare, solist clarinetistul Emil Visenescu, cu un program exclusiv romanesc reprezentand generatii diferite de creatori - Fred Popovici - "a la recherche de la chanson perdue", Diana Rotaru: De simplici duplex pentru clarinet si orchestra si Simfonia a III-a Capriccio clasico de Dan Dediu - cu siguranta nu au regretat, pentru ca au putut descoperi trei abordari diferite ale muzicii contemporane. De la creatia sprijinita pe teoria gramaticilor generative a lui Fred Popovici si lucrarea plina de energie a Dianei Rotaru, spectaculos slujita solistic de clarinetistul Emil Visenescu, caruia ii si este dedicata, s-a ajuns la incitanta Simfonie a III-a de Dan Dediu, un "omagiu adus muzicii clasice", dupa cum spune autorul, in care se asociaza, suprapun si respectiv alatura, stilistici muzicale teoretic divergente. Seducatoare este in muzica lui Dan Dediu imaginatia debordanta, jocul permanent cu starile, lipsa de tabuuri, subscrisa, totusi, ideii permanente de incadrare intr-un idiom aflat intre granitele muzicii pure. Acest concert avea sa fie urmat de unul sustinut de ansamblul Ars Nova din Cluj-Napoca (24 noiembrie) si de un recital de muzica de camera romaneasca avandu-i ca protagonisti pe soprana Bianca Manoleanu si pianistul Remus Manoleanu (26 noiembrie).

Altfel, "Craiova muzicala", festivalul-mama, acum la editia cu numarul 35 - aflam de la directorul Filarmonicii, Mihai Ungureanu - reprezinta doza de eveniment cu care se incearca atragerea publicului in sala de concert, comoditatea culturii si divertismentului "intermediate" de televizor si nu numai fiind inca un sentiment dominant in unele mari orase din tara. Asa se face ca putem vorbi la aceasta editie a festivalului despre mai multe concerte de top, fie ca ne referim la recitalul Beethoven din turneul national al celebrului deja Romanian Piano Trio - compus din Alexandru Tomescu (vioara), Razvan Suma (violoncel), Horia Mihail (pian) -, fie despre concertul Orchestrei simfonice a Filarmonicii "George Enescu" din Bucuresti, avandu-l ca dirijor pe Paul Nadler, iar ca solist pe violoncelistul Marin Cazacu, prima revenire dupa 10 ani a filarmonicii bucurestene la Craiova.
Tot la sfarsit de toamna - de altfel sezon bogat de festivaluri in intreaga tara - "Craiova muzicala" a durat mai bine de doua saptamani, mai precis intre 10 si 28 noiembrie si a oferit publicului din Craiova cam tot ce-si poate imagina acesta ca poate avea in oras, de la prezente internationale pana la numele de varf ale interpretarii romanesti de muzica clasica. Toate acestea s-au petrecut intr-o sala renovata cu gust si cu preocupare pentru acustica, in care placerea de a petrece o seara muzicala este amplificata de conditiile dominate de confort si eleganta pe care aceasta le ofera. Daca in urma cu cativa ani vedeam la stirile televiziunilor cum tavanul salii se prabusise deasupra scenei, din fericire fara victime, oare ar fi lipsit de interes sa descoperim ce s-a mai intamplat dupa aceea? Poate gresesc. Lucrurile au mers spre bine intr-un mod spectaculos. Iar astfel de informatii nu genereaza audienta.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO