Ziarul de Duminică

Cronica de restaurare – un document de referinţă

Coperta albumului

Coperta albumului

16.06.2010, 16:03 72

Editura Cadmos a publicat recent un superb album bilingv (românăşi engleză) semnat de Cristina Ţurlea şi intitulat "Banca Naţionalăa României. Cronica restaurării Palatului vechi".

Palatul Băncii Naţionale a României, din strada Lipscani nr. 25,cunoscut şi ca Palatul vechi, a devenit, chiar de la construire, lasfârşitul veacului al XIX-lea, o emblemă a instituţiei financiare,apoi monument arhitectonic. Clădirea în sine a suferit nenumăratemici modificări în timp (care nu au afectat însă ansamblul)adăugiri, restaurări şi recondiţionări.

În 1990, conducerea BNR a constatat că, la 100 de ani de laconstrucţie, imobilul avea nevoie de intervenţii masive în lucrăride modernizare, restaurare a valorilor de patrimoniu, consolidareşi refacere a tuturor categoriilor de instalaţii. A început unproces masiv de restaurare a Palatului, acţiune complexă şidesfăşurată în mai multe etape, începând cu 2000. Amploarea fărăprecedent a demersului solicita un plan realist şi coerent,fundamentat pe fonduri substanţiale şi dublat de o decizie fermă.În foarte multe cazuri restauratorii au arătat ingeniozitate, nu semai întâlniseră cu situaţii de o asemenea complexitate, cum a fost,de pildă extragerea marii oglinzi din Cabinetul Guvernatorului,refacerea zidului pe care se fixa şi remontarea în acelaşi loc, cuexact rama şi elementele decorative iniţiale, care fuseserădemontate bucată cu bucată.

Despre toate acestea vorbeşte "Cronica restaurării Palatuluivechi", care aminteşte şi toate modificările şi modernizărileanterioare, din veacul al XX-lea. Prin urmare, un album în caresunt surprinse toate transformările prin care a trecut Palatulvechi al BNR. Este prima lucrare de acest fel care apare la noi,bogată în informaţii, dar şi mai bogată în ilustraţii detaliate alefiecărei etape.

Autorul, Cristina Ţurlea, a absolvit în 1990 Universitatea deArhitectură şi Urbanism "Ion Mincu", Bucureşti, în 1996 ŞcoalaAcademică de Înalte Studii în cadrul aceleiaşi universităţi, iar în2003 Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative din cadrulUniversităţii Creştine "Dimitrie Cantemir", Bucureşti. În 2007obţine titlul ştiinţific de doctor în arhitectură. A publicatnumeroase articole şi cercetări, în reviste de specialitate,manuale şi în cadrul sesiunilor anuale ale Academiei Române. Esteautorul volumului "Arhitectura şi spaţiile publice", EdituraCadmos, 2008 şi coautor al volumului "Banca Naţională a României şipersonalităţi din istoria construcţiilor", Editura Maşina de scris,2006. A primit Ordinul Naţional "pentru Merit" în grad decavaler.

Albumul are o prefaţă semnată de guvernatorul Băncii Naţionale aRomâniei, academician Mugur Isărescu (sugestiv intitulată "Aceioameni ai mizelor mari care au înălţat Palatul BNR") în care spune:"În Palatul Băncii Naţionale, din motive funcţionale şioperaţionale, lucrările de restaurare au fost împărţite în douăetape. Întâi a fost refăcut Palatul Nou. Lucrare încheiată decâţiva ani. Apoi, s-a trecut la renovarea Palatului Vechi. Procesîn curs de finalizare. Planurile de refacere pornesc de la hărţileiniţiale, cea dintâi datată la sfârşitul secolului al XIX-lea, cândPalatul Vechi se număra între marile atracţii ale <<MiculuiParis>>, unde oameni cu minţi de constructori şi cu sufletede artişti au ridicat adevărate capodopere de arhitectură. Legateîntre ele, cele două palate ale Băncii Naţionale trasează, într-operfectă armonie, contururile unui minunat moment de arhitectură.Doamna arhitect Cristina Ţurlea surprinde, etapă cu etapă, toatemomentele reabilitării Palatului B.N.R. şi redării lui societăţiiromâneşti de astăzi într-o lucrare-album care va rămâne, suntsigur, un document de referinţă pentru istoria Băncii Naţionale aRomâniei."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO