Ziarul de Duminică

Culele din Oltenia

Culele din Oltenia

Autor: Stelian Turlea

09.09.2010, 23:37 198

Luiza Zamora, Şerban Bonciocat
Case boiereşti fortificate din România. Cule
Boyar fortified houses in Romania
Igloo Media

"De dimensiuni direct proporţionale cu nevoile de apărare alefiecărei familii, culele sunt clădiri prismatice, cu un planaproape pătrat, a căror latură măsoară cel mult 12 m. Pereţii suntconstruiţi din piatră sau din cărămidă şi au grosimi de până la unmetru, adesea fiind consolidaţi cu bârne din stejar montate înzidărie. Primul nivel este rezervat beciului boltit sau tăvănit, cuacces direct din curte sau/şi din interior. Are una sau douăîncăperi, iar în unele cazuri avea săpat în mijloc un puţ, pentru aasigura apa în zilele negre de ascunziş. Tot la primul nivel sedeschidea accesul principal, pe aceeaşi faţadă cu intrarea înbeciul aflat la nivelul solului... Numărul încăperilor de la etajenu este mai mare de trei."
Sunt descrise cule din judeţele Vâlcea (Greceanu de la Măldăreşti,Duca de la Măldăreşti, Bujoreni, Zătreni), Gorj (Curtişoara,Şiiacu, Glogova, Groşerea, Cartiu), Mehedinţi (Cerneţi, Broşteni),Dolj (Cernăteşti, Brabova), Argeş (Budeasa, Racoviţa, Retevoieşti,Tigveni, Şuici).
În final, autorii nu-şi ascund speranţa că culele vor supravieţuinepăsării vremurilor moderne.
Cartea este ediţia a doua a unui superb album bilingv, cu prefaţăde Bruno Andreşoiu si cu textul englez tradus de BogdanGheorghiţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO