Ziarul de Duminică

CULISE DE EDITOR / Despre dragoste, onoare si economia de criza

CULISE DE EDITOR / Despre dragoste, onoare si economia de criza

Foto 1: Tan Twan Eng Foto 3: Carlos Fuentes

03.11.2009, 16:06 78

Editurile noastre publica sute de carti in fiecare luna, oenorma productie de carte, care copleseste de-a dreptul cititorulintrat intr-o librarie. Prin rubricile diverse ale ZD care au casubiect cartea, ne-am propus sa fim un ghid pentru cel care dorestesa se informeze, incat, atunci cand ajunge intr-o librarie, sa sepoata orienta mai usor. La "Cartea de literatura" sunt semnalatecarti aflate deja pe rafturi, intre care facem, fireste, oselectie. Le sunt destinate cronici cartilor asupra carora meritasa ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate de cei doicronicari literari ai ziarului. La fel se intampla cu cartea deistorie, de stiinta, de economie, de arta. Din noianul de volume incurs de aparitie sau in pregatire alegem cate unul pe care ilprezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica"Avanpremiera". In sfarsit, in cadrul rubricii de fata, am invitatediturile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa neprezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fiecumparata si citita, si, in masura in care exista, avatarurile princare a trecut editorul.

Disperare intr-un decor halucinant
La Editura Trei urmeaza sa apara, in colectia Fiction Connection,"Darul ploii" de Tan Twan Eng. Traducere din engleza de MadalinaSerban.
Romanul lui Tan Twan Eng este o carte extraordinara, care te tinecu sufletul la gura pana la ultimul rand. Presarat cu intrigi sirasturnari neasteptate de situatii, romanul dezvaluie pretulloialitatii si al tradarii, intr-o poveste sfasietoare despreonoare, prietenie si dragoste, in vremuri de grele incercari pentruumanitate. Romanul este o fresca istorica a ultimelor zile aleChinei imperiale si deschiderii catre Vest a Japoniei.
Nominalizat pentru Premiul Man Booker Prize, "Darul ploii" este oexcelenta evocare istorica a atmosferei din Malaezia, de dinainteasi din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, pe care e brodatapovestea coplesitoare a unei complicate prietenii ce invingerigorile timpului si care sfideaza atrocitatile razboiului. Inacelasi timp, romanul este un motiv de pelerinaj prin diferite zoneculturale - chineza, japoneza, engleza si malaeziana - intr-unspatiu in care elementele lor se imbina si se confunda intr-unamestec exotic si halucinant.
Suntem in anul 1939, iar Philip este fiul cel mic al unuia dintreafaceristii englezi care dominau companiile comerciale din Penang.Spre deosebire de fratii si de sora sa, Philip este pe jumatatechinez, fiind rodul celei de-a doua casnicii a tatalui sau. De lamoartea mamei sale, a devenit un singuratic, fiind prins intre celedoua comunitati de care apartine, fara a fi intru totul acceptat deniciuna dintre ele. Cea mai mare placere a lui este de a se furisape insula nelocuita din apropierea casei parintesti, insula ceapartine mosiei tatalui sau. Spre disperarea lui, insula este inscurt timp inchiriata unui diplomat japonez, iar lui i se interzicesa mai mearga acolo.
Intalnirea neasteptata cu misteriosul locuitor al insulei devinepreludiul unei relatii complicate, bazate pe un strict cod alonoarei si prieteniei, care ii va schimba fundamental viatatanarului Philip.
Hayato Endo devine senseiul lui Philip, initiindu-l pe acesta insecretele disciplinei aikido. Curand, cei doi devin inseparabili,iar Philip il insoteste pe Endo-San in calatoriile sale prin Penangsi Kuala Lumpur, jucand rolul de ghid. In ciuda faptului ca esteavertizat de diverse persoane din anturajul sau asupraatrocitatilor comise de co-nationalii lui Hayato Endo in China,Philip este cu totul prins in aceasta relatie ce pare sa seadanceasca la fiecare intalnire a lor. Dar avertismentele oamenilorse dovedesc a fi reale: Hayato Endo este intr-adevar spion japonez,iar Philip este prins intre datoria fata de prietenul si maestrulsau si loialitatea pe care o datoreaza familiei si co-nationalilorsai.

Tan Twan Eng s-a nascut in Penang, dar acopilarit in diverse locuri din Malaezia. A studiat Dreptul laUniversitatea din Londra si mai tarziu a profesat la una dintrecele mai faimoase firme de avocatura din Kuala Lumpur. Are gradulintai in aikido si este un sustinator activ al conservariicladirilor de patrimoniu de pe insula. A petrecut un an calatorindprin Africa de Sud si momentan este stabilit in Cape Cod, undelucreaza la cel de-al doilea roman al sau.

Ambitii absolute
La Editura RAO urmeaza sa apara romanul lui Ken Follet, "Stalpiipamantului". Traducere de Andreea Seler.
Este vorba despre un roman istoric. Intr-o epoca a razboiuluicivil, a foametei si a luptelor religioase se inalta uluitoareacatedrala din Kingsbridge. Pe acest fundal, mai multe vieti seimpletesc: cea a lui Philip, staretul devotat si inventiv, care isidoreste sa inalte cea mai mare catedrala gotica din lume... a luiTom, zidarul devenit arhitect - un barbat cu sufletul sfasiat... afrumoasei si misterioasei Lady Aliena, urmarita de un secretrusinos... si a luptei dintre bine si rau, care va intoarcebiserica impotriva statului si pe frate impotriva fratelui.
Uluitoare epopee a ambitiilor, anarhiei si puterii absolute,desfasurata pe fundalul evenimentelor tulburi din Anglia secoluluial XII-lea, romanul reprezinta capodopera istorica a lui KenFollett.

Ken Follett s-a nascut la Cardiff, in taraGalilor. Licentiat in filosofie la University College din Londra, alucrat ca ziarist la "Evening News", in Londra, precum si cadirector de editura la Everest Books. Primul sau bestseller, "TheEye of the Needle", a obtinut premiul Edgar pentru cel mai bunroman din partea Mystery Writers of America. Follett este membru almai multor organizatii active in domeniul culturii: in comitetulconsultativ al Reading Is Fundamental (RIF) din Marea Britanie,membru al Royal Society of Arts, National Literacy Trust si alAcademiei din Tara Galilor, precum si membru in comitetul directoral Academiei Nationale a Scriitorilor.
Cartile sale s-au tradus in peste 30 de limbi, in mai mult de 150de milioane de exemplare.
"Stalpii Pamantului" a fost inclusa de Exclusive Books in lucrarea"1001 de carti de citit intr-o viata".
A fost aleasa de Oprah Winfrey ca lectura propusa in editia cunumarul 60 a Oprah's Book Club.
Alte titluri ale autorului aparute la Editura RAO: "Alb infinit";"Prin urechile acului";" O avere periculoasa".


Roman de romane

Editura Curtea Veche va publica in curand versiunea romaneasca aromanului "Toate familiile fericite" de Carlos Fuentes, traduceredin limba spaniola si note de Eugenia Alexe Munteanu.

"Eu provin dintr-o familie in care fiecare membru le facea rauintr-un fel celorlalti. Apoi, caindu-se, fiecare isi facea rau luiinsusi."
Un om este umilit de seful lui; fiul sau ar vrea sa-l umileasca simai mult. Fiul Presedintelui se razvrateste impotriva tatalui sau,dar depinde de protectia lui. O femeie suporta, din dragoste,sadismul sotului ei. Un comandant este nevoit sa aleaga care dincei doi fii ai sai va muri. Un popa isi ascunde fiica intr-un sat."Toate familiile fericite" este o polifonie narativa aramificatiilor conflictuale din Mexic si, prin extensie, din lumeaintreaga.
"Nimeni in afara de Carlos Fuentes nu putea sa fi scris un roman deromane." (El País) "Stralucita si simbolica incursiune literaraintr-un registru al zilelor noastre." (El Mundo)

Carlos Fuentes (Panama, 1928) este unul din cei maireprezentativi scriitori ai boom-ului latino-american. Licentiat indrept al Universitatii Autonome din Mexic, dupa primele saleromane, "Regiunea cea mai transparenta" ("La regi"n mástransparente", 1959) si "Moartea lui Artemio Cruz" ("La muerte deArtemio Cruz",1962) a devenit unul dintre principalii reprezentantiai literaturii hispanice din secolul al XX-lea. Dintre cele maiimportante titluri ale sale mentionam "Terra nostra" (1975),"Cristofor nenascut" ("Crist"bal nonato", 1987), "Anii petrecuti cuLaura Díaz" ("Los años con Laura Díaz", 1999), "Jiltul vulturului"("La silla del águila", 2003) si cel mai recent, "Toate familiilefericite" ("Todas las familias felices", 2006). In afara de romane,a scris numeroase povestiri, eseuri, piese de teatru si scenarii defilm. Considerat ca fiind un punct de referinta al culturiimexicane s-a angajat intens si in viata politica si sociala dintara sa, si a tinut conferinte la diferite universitati deprestigiu ca Princeton, Harvard, Columbia sau Cambridge. Printrenumeroasele sale premii literare remarcam Premiul R"mulo Gallegos(1977), Premiul National Mexican de literatura (1984), PremiulCervantes (1987), Legionea de Onoare franceza (1992), si PremiulPríncipe de Asturias de Literatura (1994).


Sfarsitul iluziiilor

La Editura Publica apare cartea lui Liviu Voinea, "Sfarsituleconomiei iluziei. Criza si anticriza. O abordare heterodoxa".

Liviu Voinea a scris o carte de economie care se adreseaza sipublicului larg. Nu este economia pe care poate ati invatat-o lascoala. Nu este nici economia despre care cititi in ziare. Dar esteeconomia in care traim si pe care aceasta carte ne ajuta sa ointelegem. Scrisa dintr-o perspectiva heterodoxa, opusafundamentalismului de piata, "Sfarsitul economiei iluziei" are douateze principale, argumentate cu discernamant si bazate pe studii sirapoarte pertinente: natura interna
a crizei din Romania anului 2009 si miturile care dirijeaza mersuleconomiei romanesti. Aceste doua teze merg mana in mana, iardesfasurarea lor urmeaza cele doua directii anuntate in subtitlu:criza si anticriza. Descoperiti in carte ce este economia iluzieisi care sunt miturile economiei romanesti.
Liviu Voinea are o abordare si pentru solutiile de iesire dincriza: cresterea ocuparii fortei de munca, impreuna cu o reformafiscala axata pe principiul solidaritatii si pe functia destabilizator automat al preturilor si profiturilor.
In general, cartile despre criza se scriu dupa ce criza a trecut.Liviu Voinea si-a asumat un risc prin aceasta carte, publicata inplina criza economica in Romania. Aceasta este cu siguranta o carteprovocatoare, care nu va poate lasa indiferenti.
"Liviu Voinea a scris o carte care merita sa fie citita. Elplaseaza originea dificultatilor economice actuale din Romania inperimetrul unui mix gresit de politici economice. Un mix care, inopinia lui, a stimulat consumul la timpul nepotrivit si a accentuatdezechilibrele - criza internationala, afirma el, fiind numai uncatalizator
al celei interne." (Daniel Daianu)
"Sunt afon in materie de economie si finante. Cu toate astea,inteleg (aproape) tot ce scrie dl Liviu Voinea. E meritul lui. Nunumai ca inteleg, dar ma descopar co-interesat. In plus, el aredoua calitati din ce in ce mai rare: umor (adica facultatea de adeosebi intre ce trebuie luat in serios si ce nu) si calm (adicaindemanarea de a descrie catastrofa fara panica). Liviu Voinea arfi un excelent ministru de finante. Dar e un profesionist prea bunca sa faca o cariera politica..." (Andrei Plesu)

Liviu Voinea (n. 1975) a absolvit Facultatea deRelatii Economice Internationale din cadrul ASE, iar in 1998 aobtinut titlul de Master in Administrarea Afacerilor (MBA)
la prestigioasa Stockholm University School of Business. La 24 deani a devenit doctor in economie la ASE. Are o specializare insociologia bunastarii la Universitatea Bucuresti si o diploma instatistica in stiintele sociale la University of Essex, MareaBritanie. In prezent, este conferentiar universitar si preda laSNSPA si ASE. In 2004 a lucrat pentru Centrul Comun de Cercetari alComisiei Europene din Sevilla, Spania, ca cercetator post-doctoral,apoi s-a intors in Romania si a infiintat, impreuna cu cativaprieteni, Grupul de Economie Aplicata - un think-tank economic pecare il si conduce din 2007. A lucrat ca expert in contractefinantate de Comisia Europeana, Banca Mondiala, Organizatia pentruCooperare si Dezvoltare Economica, Fondul European de Investitii,Forumul Economic Global, Institutul de la Viena pentru StudiiEconomice Internationale etc. In 2008 a obtinut un premiu nationalpentru excelenta in cercetare acordat de Autoritatea Nationalapentru Cercetare Stiintifica, pentru un proiect despre economiacunoasterii, cu finantare din fonduri europene (Programul Cadru 6).Prima lui carte, "Corporatiile transnationale si capitalismulglobal", s-a bucurat de interes in mediul academic.
Este membru in boardul European International Business Academy(EIBA),
a publicat articole in strainatate, in jurnale si carti despecialitate, si este invitat frecvent la conferinte stiintificeinternationale. Este o prezenta activa in mass-media romaneasca siinternationala, pe teme legate de economia Romaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO