Ziarul de Duminică

CULISE DE EDITOR/ Razboiul rece si ororile Chinei comuniste

CULISE DE EDITOR/ Razboiul rece si ororile Chinei comuniste
17.11.2009, 15:10 76
Editurile noastre publica sute de carti in fiecare luna, oenorma productie de carte, care copleseste de-a dreptul cititorulintrat intr-o librarie. Prin rubricile diverse ale ZD care au casubiect cartea, ne-am propus sa fim un ghid pentru cel care dorestesa se informeze, incat, atunci cand ajunge intr-o librarie, sa sepoata orienta mai usor. La "Cartea de literatura" sunt semnalatecarti aflate deja pe rafturi, intre care facem, fireste, oselectie. Le sunt destinate cronici cartilor asupra carora meritasa ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate de cei doicronicari literari ai ziarului. La fel se intampla cu cartea deistorie, de stiinta, de economie, de arta. Din noianul de volume incurs de aparitie sau in pregatire alegem cate unul pe care ilprezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica"Avanpremiera". In sfarsit, in cadrul rubricii de fata, am invitatediturile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa neprezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fiecumparata si citita, si, in masura in care exista, avatarurile princare a trecut editorul.
Totul despre Razboiul rece
La Editura RAO se pregateste aparitia volumului "Razboiulrece" de John Lewis Gaddis. Traducere de Diana PuscasuTutuianu
Cartea apare in colectia Istorie, colectie care analizeaza, pebaza unei documentatii ample si a unei analize de mare finete, celemai interesante momente ale istoriei moderne, contemporane sirecente, evenimente care au marcat, uneori decisiv, cursulcivilizatiei umane in ultima suta de ani.
Numai acum, la mai bine de cincisprezece ani de la incheiereaRazboiului Rece, suntem in masura sa gasim o perspectivaconvingatoare care sa-l explice. Cartea extrem de captivanta a luiJohn Lewis Gaddis prezinta intr-o maniera desavârsita nu numai ces-a intâmplat, ci si de ce - de ce Uniunea Sovietica a reprimatbrutal rebeliunile din Germania, Ungaria si Cehoslovacia; modul incare Kennedy si Hrusciov s-au confruntat in criza rachetelor dinCuba; de ce Nixon si Mao Zedong au cautat sa stabileasca relatiiaparente de prietenie; in ce credeau la sfârsitul Razboiului ReceIoan Paul al II-lea, Ronald Reagan, Margaret Thatcher si MihailGorbaciov. Gaddis a folosit procese verbale de la intâlnirileBiroului Politic Sovietic, conversatiile dintre diferiti lideriauzite si puse pe hârtie de consilierii lor si, mai ales, spuseleprincipalilor participanti la acest conflict - aratând dincolo deorice indoiala ce gândea fiecare dintre ei. Gaddis dezvaluiedinamica interna a conflictului, modul in care schimbarile incadrul societatii erau la fel de importante ca si schimbarile dincadrul sistemelor de guvernare si modul in care principiile moraleafectau (sau nu) ceea ce faceau politicienii.
Printr-o lucrare a carei autoritate este la fel de mare ca siputerea sa narativa, Gaddis arata modul in care factorii de deciziedin vârful ierarhiei sociale - si oamenii de rând de la baza sa -au inversat cursul istoriei, realizând una dintre cele mai marivictorii ale spiritului uman.
"O trecere in revista inspirata si atotcuprinzatoare aRazboiului Rece. Chiar si aceia care, ca si mine, nu sunt de acordcu toate rationamentele sale vor avea de câstigat de pe urmacercetarilor sale". (Henry Kissinger)
"John Lewis Gaddis, principalul istoric american specializatin Razboiul Rece, a transpus ani buni de cercetare si reflectie inaceasta bijuterie literara. Savuroasa si stilata, insa directa sionesta, dezarmant de simpla si totusi profunda si inteleapta,cartea ofera relatari transante ale unor chestiuni istoricecomplexe, noi puncte de vedere asupra unor controverse mai vechi sinoi perspective asupra unui conflict care a izbucnit din cauzafricii si s-a incheiat odata cu aparitia sperantei si care acumpare aproape inofensiv in comparatie cu noile pericole cu care seconfrunta lumea". (William Taubman, autor al cartii"Hrusciov",câstigator al Premiului Pulitzer)
John Lewis Gaddis este un istoric recunoscut pe planinternational, specializat in Razboiul Rece - "decanul istoricilorspecializati in Razboiul Rece" (The New York Times).Inprezent, detine Catedra de Istorie Robert A. Lovett laUniversitatea Yale, face parte din consiliul ColdWar InternationalHistory Project si a activat in calitate de consultant larealizarea documentarului de televiziune "Cold War"al CNN. Deasemenea, este autorul a numeroase carti, printre care: "The UnitedStates and the Origins of the Cold War, 1941-1947" (1972),"Strategies of Containment: A Critical Appraisal of PostwarAmerican National Security Policy" (1982), "The Long Peace:Inquiries into the History of the Cold War" (1987), "We Know Now:Rethinking Cold War History" (1997), "The Landscape of History"(2002) si "Surprise, Security and the American Experience" (2004).In 2005, Gaddis a primit US National Humanities Medal.
Doua volume extraordinare din literaturachineza
La Editura Curtea veche urmeaza sa apara "Taitei chinezesti",de Ma Jian.
Romanul (aparut in 1990 si tradus apoi in numeroase alte tari)vorbeste depre o lume bolnava, absurda, in care se nasc cele maicinice povesti si meserii: donatorul profesionist de sânge,scriitorul sarac care trebuie sa gaseasca un nou erou alrevolutiei, asemeni lui Li Feng si sa scrie despre el daca vrea saintre in Marele dictionar de autori chinezi, femeia indragostita depictor care se sinucide live, lasindu-se devorata de un tigru invazul tuturor, proprietarul crematoriului care alege câte o piesamuzicala in functie de meseria fiecarui decedat.
China comunista e o bucatarie in care se amestecaingredientele unor istorii crude, anecdotice, suprarealiste. Cocase umfla, destinele se decupeaza si prind apoi viata ca savorbeasca despre o lume indepartata, monstruasa, dar dureros deactuala si de empatica. In fiecare pagina a cartii cineva incearcadisperat sa scape, sa fie liber sa iubeasca, sa aleaga.
Tot la Editura Curtea veche urmeaza sa apara "Lebedelesalbatice. Trei fiice ale Chinei", de Jung Chang
Jung Chang s-a nascut la Yibin, in provincia Sichuan, dinChina, in 1952. A facut parte pentru scurta vreme din Garzile rosii(agenti ai revolutiei culturale), la vârsta de 14 ani. A lucrat inagricultura, apoi ca "doctor descult", ca otelar si electricianinainte de a deveni studenta la engleza si mai târziu asistenta lafacutatea din Sichuan. A plecat din China in 1978, cu o bursa. Aobtinut o diploma in lingvistica , a fost prima persoana din Chinacare a obtinut un doctorat intr-o universitate britanica. Impreunacu sotul ei, Jon Halliday, a scris o biografie a lui Mao Tze Duncare a aparut in 2004.
Cartea ei "Lebedele salbatice" a câstigat NCR Book Awardsi British Book of the Year Award. S-a bucurat de o primireelogioasa in toata presa londoneza.
"Lebedele salbatice sunt o capodopera foarteneobisnuita. Totul aici este extraordinar. Nu numai ca este unbest-seller popular, fiindca este imposibil de lasat din mâna. Dara beneficiat si de atentia celor mai seriosi critici. Carteastârneste toate emotiile, de la mila si groaza pe care imensatragedie era de asteptat sa le trezeasca, pâna la un amesteccomplex de admiratie, deznadejde si incântare, fata de luminoasainteligenta indreptata spre inima intunericului." (Minette Marrin,Sunday Telegraph).
"Uluitor. Ca toate marile istorii despre supravietuire,indiferent de tragediile si ororile intâlnite in paginile ei,Lebedele salbaticesunt pâna la urma o carteinaltatoare: Curajul si taria spirituala a acestei familii mi-aulasat, cred, impresia cea mai puternica (chiar daca amintireaororilor indurate nu se va sterge curând din memoria mea)" (AntoniaFrazer, The Times)
"O carte pur si simplu exceptionala. Yung Chang estepovestitorul clasic, care descrie pe un ton masurat aproapeincredibilul" (Michael Ignatieff, Times LiterarySupplement)
"O poveste extraordinara, o istorie populara. Justetea ei in ainregistra micile bucurii ale vietii ca si cruntele ei orori nueste doar un indiciu al onestitatii si seninatatii de spirit aautoarei, ci este partial si ceea ce face Lebedele salbaticeatât de fascinante. Sa compari cartea cu acele saga carecompleteaza lista bestsellerurilor poate sa para ca vulgarizeazareala si extraordinara seriozitate a subiectului, dar cartea oferamult din placerea bunelor fictiuni istorice." (Lucy Hugues-Hallet,Independent.)
Putine carti au avut impactul international al"Lebedelor salbatice". De la prima sa aparitie, a fosttradusa in treizeci de limbi si s-au vândut mai mult de zecemilioane de exemplare. Prin intermediul povestii a trei generatiide femei din propria-i familie, bunica , mama si fiica, Jung Changreveleaza intreaga istorie tragica a Chinei secoluluiXX.
Bunica lui Jung Chang apartine generatiei de la 1900, cândfetelor li se mai zdrobeau inca, la vârsta de doi ani, labelepicioarelor, pentru ca mersul clatinat, care sugereaza neajutoraresi gratie, sa le faca dezirabile si sa le favorizeze in gasireaunui sot, sau concubin bogat. Mama, crescuta de un tata intelept inChina inca traditionala, mustind de cultura si intelepciune, Chinaimperiala, intra de foarte tânara in rândurile partidului comunist,intr-o lupta menita, chipurile, sa elibereze femeile de aceastatraumatizanta povara a traditiei. Traieste de la un capat la altulintreg experimentul comunist, in calitate de activist de frunte alpartidului, concomitent opresiv si autoopresiv, si in principalsinistra revolutie culturala initiata de sotia lui Mao cu acordulacestuia. Autodemascarile, munca bruta, bataile in public, teroareaexercitata de copiii deveniti educatori ai profesorilor lor, exilulin Himalaia. Fiica, indurând si participând si ea la etapa finala aacestui cosmar, reuseste sa plece din tara la vârsta de douazeci siceva de ani. Traieste in prezent in Anglia. Trezirii treptate dinlunga orbire indusa de reeducarea maoista, onestitiatii si daruluide povestitor, datoram acest lung si zguduitor raport asupra unuiadintre cele mai opresive regimuri pe care mintea umana le-anascocit si tot ea le-a indurat, uneori, prin aceiasireprezentanti.

O poveste de o extraordinara cruzime si eroism, "Lebedelesalbatice"sunt o importanta lucrare de istorie si un document umanremarcabil. Ea deschide românilor o lume simultan exotica, poeticasi straniu familiara prin efectul uniformizator al flageluluiideologic care ne-a lovit deopotriva, români si chinezi, inintunecatul secol XX.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO