Ziarul de Duminică

CULISE DE TEATRU / „Occident Express" a adunat români şi nemţi la Stuttgart

CULISE DE TEATRU / „Occident Express" a adunat români şi nemţi la Stuttgart
28.07.2009, 15:28 82

 

Intre 16 şi 20 iulie, Teatrul Naţional „Marin Sorescu" a participat la Festivalul „Teatru Orient Express", desfăşurat la Stuttgart. Manifestarea, care s-a ţinut in perioada 9-19 iulie, reprezintă finalizarea ambiţiosului proiect teatral cu acelaşi nume al Convenţiei Teatrale Europene.

 

Au participat teatre din Turcia, România, Serbia, Croaţia, Slovenia şi Germania. Spectacolele teatrelor din România, Germania şi Turcia au putut fi urmărite şi la Craiova, Bucureşti, Timişoara şi au fost jucate intr-un tren special, pus la dispoziţie de compania naţională de căi ferate din Turcia.

T.N. Craiova a dus la Stuttgart spectacolul „Occident Express", de Matei Vişniec, in regia lui Alexandru Boureanu. Piesa a fost special scrisă pentru teatrul craiovean şi a fost prezentată in premieră absolută pe 27 mai, in gara Băneasa – Bucureşti.

Spectacolul „Occident Express" a fost jucat de actorii craioveni inclusiv in Serbia, la Novi Sad, pe 7 iunie.

La Stuttgart, spectacolul trupei craiovene, din distribuţia căruia fac parte actorii Ştefan Mirea, Adela Minae, Raluca Păun, Geni Macsim, Dragoş Măceşanu şi Marian Politic, a avut două reprezentaţii, in 16, respectiv 18 iulie.

Reprezentatiile desfăşurate la Stuttgart s-au bucurat de o mare audienţă, sălile au fost pline peste capacitate (peste 800 de spectatori in total). Aplauzele au confirmat succesul spectacolului TNC, finalul fiecărui spectacol fiind aclamat minute in şir.

Presa gemană a consemnat pozitiv prezenţa românească la festival, iar Frei Radio Stuttgart a alocat peste o oră de emisie pentru artiştii craioveni. La primul spectacol au fost peste 200 de români din diaspora germană, Deutsch-Rumanisches Forum, care au asistat apoi la concertul dat de formaţia VAMA.

De mentionat sprijinul ICR Berlin, atât pentru traducerea textului in limba germană, cât şi pentru deplasarea TNC la acest festival care se vrea a fi permanentizat. Trenul-Teatru va avea probabil anul viitor un traseu retur, din Gemania spre Ankara.

Staatstheater Stuttgart, in calitate de instituţie organizatoare, a susţinut proiectul, graţie finanţării bugetare venite din partea landului Baden-Württemberg.

 

Fotografia atasata acestui articol a fost realizata de Raluca Paun 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO