Ziarul de Duminică

Cultura ascunsă/ de Tudor Călin Zarojanu

Cultura ascunsă/ de Tudor Călin Zarojanu

Cultura ascunsă

Autor: Tudor Calin Zarojanu

24.02.2012, 00:08 194

Cu fiecare zi care trece mă conving tot mai tare că există o cultură profundă, însă prea puţin vizibilă. Filme şi cărţi peste care dau întâmplător, care au apărut de ceva vreme, dar despre care n-am citit şi n-am auzit nimic. Excepţiile sunt puţine. Ziarul de dumincă este printre ele.

"Everything is Illuminated" (2005, foto 2) e un film extraodinar, despre care nu ştiam absolut nimic, şi asta în ciuda faptului că romanul care stă la baza ecranizării a fost tradus şi publicat în România. Un film superior faţă de 95% dintre cele care circulă pe televiziuni şi prin cinematografe. Trei personaje, plus câteva apariţii episodice, o maşină, buget de producţie - benzina consumată (exagerez, fireşte). Un nume cunoscut, Elijah Wood, în rest actori despre care n-aţi auzit vreodată şi probabil nici n-o să mai auziţi. Un film absolut minunat.

"Cercul crucii" (foto 3), de Iain Pears, a apărut la Nemira în 2007 şi se vinde acum cu reducere de 75%! Incredibil - căci am citit pe nerăsuflate romanul de 675 de pagini, eu, care îmi cam pierd interesul la ceea ce trece de 250. O calitate impecabilă a scriiturii. Fiecare frază pare perfectă, fără înflorituri greu de urmărit, fără detalii inutile, caracterizând personajele prin ceea ce fac şi spun, nu prin adjective şi descrieri fizice. În acelaşi timp, Pears nu încearcă să demonstreze nimic şi nu face paradă de cultură şi de referinţe încrucişate, deşi acestea sunt inevitabil prezente, câtă vreme avem de-a face cu o ficţiune în care majoritatea personajelor sunt reale! Apoi structura, descoperită pas cu pas: un set de evenimente, majoritatea petrecute într-un răstimp de ordinul săptămânilor (cu rapeluri în trecut şi analizate din viitor) sunt relatate în patru versiuni de către patru personaje foarte diferite (două fictive, două reale). Culmea, versiunile nu sunt reciproc exclusive, ele mai degrabă se completează decât se contrazic. În fine, temele. Începuturile medicinei moderne, agitata istorie a Angliei în vremurile lui Cromwell şi după, politica internaţională, spionajul Evului Mediu, întruparea repetitivă a lui Dumnezeu, cu iubirea ca motor al lumii, relaţia dintre religie şi ştiinţă. Totul, într-o atmosferă uşor vrăjitorească şi cu o accentuată dimensiune de policier. Îmi vine să exclam: Ce mai vreţi!? Şi dacă v-a zburat cumva gândul la "Numele trandafirului" sau "Codul lui Da Vinci", doar două cuvinte: e peste.

Sunt doar două exemple, din doar două domenii. N-am niciun motiv să cred că altfel stau lucrurile cu muzica sau artele plastice. Şi aş mai adăuga ceva: prezenţa efervescentă pe Internet a oamenilor care citesc cărţi adevărate, ascultă muzică adevărată, văd filme adevărate şi - ceea ce este cel mai important - au de spus lucruri interesante. În ciuda tuturor lamentărilor privind, pe de o parte, presupusa decădere a culturii, atât cantitativ, cât şi calitativ, iar pe de altă parte (oarecum logic!) presupusa descreştere logaritmică a interesului pentru cultură, există şi cultură şi doritori de cultură, doar că nu în lumina reflectoarelor. Nu în jurnalele de ştiri. Nu în talk-show-uri.

Imaginaţi-vă doar o clipă! O dezbatere în direct şi la o oră de vârf pe tema: se află religia şi ştiinţa cu adevărat în contradicţie? Ziceţi că n-ar face audienţă? Sunteţi siguri?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO