Ziarul de Duminică

CULTURA ORASULUI/ Dreptul la libera imbracare

CULTURA ORASULUI/ Dreptul la libera imbracare
12.05.2010, 14:46 17
Cu ce ar putea sa ma deranjeze pe mine felul in care seimbraca cineva? Mai mult, cu ce ar putea sa ma intereseze? In fine,in ce fel ar putea sa ma priveasca felul in care se imbracacineva?
Sunt intrebari la care inca nu am gasit un raspuns. De ce mile pun? Foarte simplu, pentru ca in jurul meu observ - dintotdeauna- o preocupare extraordinara pentru acest subiect.
Nu-i vorba, fireste, despre faptul ca oamenii au pareri despreasta. Oamenii au dreptul sa aiba orice pareri despre orice si sa leafirme - fie in mediul privat, fie in mediul public.
E vorba doar despre vehementa acestor pareri, despre largapaleta de atitudini, de la amuzamentul galgait pana la indignarearobespierriana, despre agitatia aproape isterica, despre impresiaca ar trebui sa facem ceva!
Or, nu trebuie sa facem nimic. Oamenii se imbraca asa cum simtnevoia sa se imbrace, cum li se pare lor ca ar trebui s-o faca sau,pur si simplu, cu ce le-a picat sub mana. Sigur ca o tinutaexcentrica, pretentioasa sau sclipicioasa iti poate smulge unzambet - dar mai mult de atat de ce? Sigur ca aceia care seconsidera a fi in pozitia de arbitri ai elegantei si/sau deteoreticieni ai vestimentatiei pot si chiar au datoria - pana la unpunct - sa ofere sfaturi, dar numai celor care doresc sa leprimeasca. Sigur, in sfarsit, ca parintii unui adolescent trasnitau dreptul si chiar obligatia sa-i spuna parerea lor si cum cred eica ar fi mai bine (nu numai in privinta hainelor, evident).
Dar atat.
Orice altceva mai mult decat atat e la fel de ridicol cum nise pare noua - unuia sau altuia - ridicola imbracamintea cuiva. Sicand spun imbracaminte, ma refer desigur si la accesorii, si lamachiaj, si la manichiura-pedichiura, si la freza oricoafura.
De-a lungul ultimelor decenii - ca sa nu ne intindem mai multin istorie - in lumea occidentala, covarsitoarea majoritate afemeilor au purtat, in covarsitoarea majoritate a timpului, rochiisi fuste de lungime medie. Nici prea scurte, nici prea lungi. Lafel, covarsitoarea majoritate a barbatilor s-au imbracat banal incovarsitoarea majoritate a timpului. De fiecare data cand apareceva nou - de la pantalonii lui George Sand la piercing si tatuaj -comentatorii cad pe spate si decreteaza apropierea Apocalipsei, devreme ce lumea a decazut atat de rau. Dar excesele vestimentare nunumai ca nu lasa urme in istorie, dar nu marcheaza - decat prinexceptie - nici macar istoria personala: hipiotii anilor 70 sunt demult bunicuti cuminti, probabil chiar severi cu felul in care seimbraca nepotii. Viata merge inainte pe o linie mediana destul desolida. Care, la nivel macro, se modifica in timp, dar lent si faramari socuri. Ganditi-va ce-ar insemna pentru elitele inceputului desecol XX ideea de a merge la teatru fara papion…
Am vorbit despre lumea occidentala, relativ omogena - ce samai spunem despre specificul vestimentar de sorginte religioasasi/sau nationala!
Sfatul meu: data viitoare cand vedeti un tanar cu cercel innas, blugii rupti (cumparati ca atare!) si cine stie ce tricoupsihedelic, nu va sfiiti sa zambiti. Dar atat. Nu musca si nu vaface nici un rau.

Tudor Calin Zarojanu (n.1956) a absolvit sectiade Informatica a Facultatii de Matematica, Universitatea Bucuresti,cu lucrarea de licenta "O privire matematica asupra piesei «Romeosi Julieta»", publicata ulterior de Editura Academiei. A lucrat 12ani in informatica, pe toate sistemele de calcul si in toatetipurile de limbaje de programare. Din 1992 lucreaza in presa:cotidian, saptamanal, lunar, agentie de stiri, radio, TV. A debutateditorial cu volmul de proza scurta "Viata ca troleibuz" (1992,Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut), urmat de biografia"Viata lui Corneliu Coposu" (1996, editia a doua 2005), romanele"Reluare cu incetinitorul" (1997) si "Sfarsitul lumii" (2005),culegerea de proza scurta "Copiii asfaltului" (2007). In prezentlucreaza in TVR, fiind realizatorul talkshow-ului "In spateleusilor deschise", si este colaborator permanent al Ziarului deDuminica, al revistei Flacara si al Radio RomaniaCultural.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO