Ziarul de Duminică

Cultura pumnului german/ de Ziarul de duminică

Cultura pumnului german/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

03.08.2012, 00:05 90

Stenogramele şedinţelor Consiliului de Miniştri

Guvernarea Sănătescu

Vol I

Ediţie îngrijită de Marcel Dumitru Ciucă

Editura Saeculum I.O

"Corpusul de documente ale Istoriei române contemporane, intitulat Stenogramele şedintelor Consiliului de Miniştri, inţiat de prof. Marcel-Dumitru Ciucă, din care au apărut 11 volume dedicate guvernării mareşalului Ion Antonescu, se continuă cu guvernarea generalului Constantin Sănătescu, ce va cuprinde două volume. Cititorul are, astfel, posibilitatea să completeze şi să compare informaţiile istorice oferite de Jurnalul generalului Sănătescu cu cele aflate din stenogramele şedinţelor Consiliului de Miniştri, în mod direct, fără intevenţia sau interpretarea cuiva. În şedintele Consiliului de Miniştri, reprezentanţii diferitelor partide politice discutau evenimentele curente din România, generatoare ale unor dificultăţi extrem de grele pentru poporul nostru, şi căutau soluţii pentru rezolvarea lor. Era tocmai momentul intrării trupelor sovietice în ţară, care creau şi ele probleme deosebite. Între altele, în Consiliul de Miniştri se cerea ca, odată cu trecerea armatei sovietice în Transilvania, să intre şi trupele româneşti şi «unde a pus piciorul soldatul român, de acolo să nu-l mai scoată».

Problematica discuţiilor din şedintele Consiliului de Miniştri este extrem de variată şi sugerează cititorului greutăţile prin care a trecut neamul românesc în acei ani, unele dintre ele necunoscute contemporanilor noştri, dispuşi adesea să le ignore. La sfârşitul volumului este reprodus textul Convenţiei de armistiţiu."

Virgiliu N. Drăghiceanu

707 zile sub cultura pumnului german

Editura Saeculum vizual

Ediţie îngrijită şi prefaţă de I. Oprişan. Rămas în Bucureşti, în timpul ocupaţiei germane, 1916-1918, spre a proteja monumentele istorice, Virgiul N. Drăghicescu a consemnat, într-un jurnal, tot ce a văzut, a auzit, a citit pe foi volante cu circulaţie clandestină, despre ororile săvârşite de trupele străine şi mai ales a putut afla despre jaful sistematic organizat al bogăţiilor ţării, de la alimente la valorile de patrimoniu. Textul de faţă a apărut iniţial în foileton, în "Neamul românesc", între ianuarie şi august 1919, apoi în volum, la începutul anului 1920, la Editura "Cartea românească". E un jurnal insolit al vieţii Bucureştilor, scris cu aparentă detaşare. Virgiliu N. Drăghicescu, 1879-1964, a fost secretar al Comisiei Monumentelor Istorice şi membru corespondent al Academiei Române (1926).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO