Ziarul de Duminică

CULTURA UNDERGOUND / Orase fara niciun stil

CULTURA UNDERGOUND / Orase fara niciun stil
27.01.2009, 16:48 19

 

 

Nu stiu daca ati observat, dar Romania e o tara in care urbanismul, compozitia edilitara, desenul oraselor, monumentele, statuile, mobilierul urban sunt ca si inexistente, cu putine exceptii. Un oras trebuie sa fie – si poate fi, cu destula usurinta – un muzeu in aer liber, un spatiu prin care sa te plimbi zambitor si curios, cu ochii pe sus, nu cu privirile-n pamant. Elementele care compun o atare imagine nu reprezinta nicio filozofie sofisticata si sunt vechi de cand lumea (urbana, fireste).

In primul rand, acel greu de definit "aer" al orasului, stilul lui, parfumul, un nu-stiu-ce care il diferentiaza, ii da personalitate. Asta nu exclude, fireste, mai ales in cazul metropolelor, existenta unor zone cu stiluri diferite. Dar, indiferent cum arata cartierul La Défense si Turnul Montparnasse, Parisul este Champs Elysées si Turnul Eiffel. Un oras mic isi poate permite chiar sa fie "monoton", cu toate cladirile surori si toate stradutele copiindu-se una pe alta.
In al doilea rand, felul in care isi prezerva istoria si se raporteaza la ea. Asta inseamna mai intai ca nici o constructie cu incarcatura istorica nu se demoleaza, ci se restaureaza; apoi, ca tot ceea ce se construieste nou tine cont de vechiul contextul edilitar, din toate punctele de vedere, de la coloristica si materiale folosite pana la inaltime si spatiere.
In al treilea rand, faptul ca, in orice moment sau perioada a existentei sale, administratia locala (si chiar institutile centrale ale statului, acolo unde vorbim despre valori nationale) are o gandire clara privind felul in care arata, respectiv trebuie sa arate, cetatea, mergand pana la cele mai mici detalii. In Paris, toate ferestrele din centru – pe o raza de cativa kilometri – au acelasi tip de obloane. Un primar adevarat trebuie sa stie inclusiv ce fel de stresini exista in orasul lui si sa se lupte sa aiba o logica. Logica stresinilor, da. Logica bancilor, a semafoarelor, a marcajelor stradale, a vitrinelor, a zugravelilor exterioare, a acoperisurilor, a copacilor, florilor, gazonului. Fiecare dintre aceste elemente – si toate celelalte care compun imaginea unui oras – trebuie sa fie in atentia primariei.
Nu in ultimul rand, orasele noastre sunt extrem de sarace in statui si alte monumente, ca si in mobilierul urban. Prea multe n-a avut niciodata, iar dintre acestea o mare parte au fost distruse de ciuma rosie. Intre timp, au mai aparut unele noi, timid si haotic. Piata Palatului din Capitala este reprezentativa: pe de o parte, teapa cu cartoful sunt o oroare in sine, pe de alta – combinatia acestei alcatuiri cu statuia lui Maniu, respectiv bustul lui Coposu, basca monumentul-flacara de la intrarea in fostul Senat, sunt aidoma celebrei intalniri a unei umbrele cu o masina de cusut pe o masa de operatie.
Ideea de a resuscita unele dintre reperele disparute – vezi planul cu refacerea si reamplasarea statuii ecvestre a lui Carol I – nu e rea, dar si ea pare o gaselnita punctuala, necum parte a unui plan (mai ales daca ne gandim ca, pentru aceeasi zona, ni s-a fluturat nu de mult proiectul unei uriase reamenajari, cu mari cladiri de sticla!!).
Ar fi timpul sa se uite cineva cum ne arata orasele si sa vina cu propuneri de ansamblu. Daca primarii si consiliile locale nu sunt in stare, daca arhitectii-sefi nu sunt in stare, atunci macar colegi de-ai lor care mai au orgoliul profesiei, sau niste ONG-uri destepte, sau simpli cetateni cu mai mare drag de cetatea lor, cu mai mult bun gust si mai multa imaginatie decat cei dinainte.
 

Oricum, oricine-ar face-o, n-ar strica sa-si arunce privirile peste gard, asa cum va invit si pe dvs. s-o faceti privind imaginile alaturate si constatand ce inteleg altii prin aspect cultural urban. A!, apropo, pentru ca tot e criza mondiala si Germania – ca lider economic european – a fost primul si cel mai lovit stat de pe continent, aceeasi Germanie, in bugetul pe 2009, a dublat cheltuielile pentru cultura. A bon entendeur, salut!

 

 

tczarojanu@yahoo.com

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO