Ziarul de Duminică

CULTURE CLUBBING / MC-ul, pastorul cel bun. De gura

31.03.2009, 14:23 51

Stiu ca unora dintre voi nu o sa va vina sa credeti, dar tipul care vorbeste usor euforic lânga DJ chiar e platit pentru asta. El este Maestrul de Ceremonii sau – pe scurt – MC.

Asa cum exista mai multe specii de DJ, nici MC-ii nu sunt la fel. Avem MC-ul de hip-hop (titulatura care ii include oarecum pe toti baietii care dau in microfon, fie ei Puya sau Roots Manuva) si mai avem MC la cravata, in costum elegant. Asa cum difera ei, de la cer la pamânt, asa difera si publicul lor. Ceea ce nu difera, insa, e scopul principal: oamenii din sala trebuie sa se simta bine si sa inteleaga de ce sunt acolo. MC-ul de house-trance-etc. ba este, ba nu este. Multi DJ de house spun ca daca trebuie sa vorbeasca cineva la petrecerile lor inseamna ca n-au facut ce trebuie. Si sunt disperati... Adevarul e ca un MC bun iti ridica foarte mult petrecerea si unicul motiv pentru care un DJ nu vrea MC este... invidia: MC-ul poate sa „fure" efectiv petrecerea. Sa iasa mult in fata DJ-ului. Eu cred ca Paul Van Dyk trebuia prezentat la Arenele Romane (asa cum cred ca trebuiau vândute mai putine bilete...), dar asta e doar o opinie.
Indiferent ca vorbesc mult si pe beat sau rar si apasat, ca anouncer-ii, MC-ii sunt pe picior de egalitate cu DJ-ul in politica unei petreceri. Amuzant este ca aceasta „importanta" are doua taisuri: asa cum un DJ poate sa aleaga timp de o ora muzica atât de nepotrivita incât sa goleasca sala, la fel de adevarat este ca un MC prea zgomotos, inexact sau chiar stupid poate sa obtina exact acelasi efect. Nedorit. Din nefericire, aici nu vorbim de teorie! Am mixat alaturi de MC beti care spuneau numai tâmpenii sau chiar prosti de la natura. Desigur, cei beti mai aveau o sansa.
De câtiva ani buni, MC-ul unui concert sau al unui corporate-party este o vedeta. Nu la figurat! Sunt alese persoane publice, charismatice, care sa adauge valoare evenimentului. Cârcotasii, Toni Grecu, George Vintila, Silviu Biris (actor la Teatrul National), Buzdugan, Escu, toti sunt cautati pentru asta. Si, daca eu i-am insirat aici, e pentru ca ei nu spun nu. Spun doar un pret... Exagerând putin pot spune ca si Mihaela Radulescu e MC...
Am promis trei interviuri cu trei MC buni. Ca intr-un soi de Miorita ideala, ei sunt diferiti, dar nu se urasc. Si au „oi multe". Prin asta intelegem fani, fara nici cea mai mica intentie de a-i jigni. Baciul Extrem, Baciul cu Cravata si Baciul Surpriza va vor spune pe limba lor cum vad ei treaba pe care eu v-am deslusit-o... asa cum o vad eu.
 

raduco@profm.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO