Ziarul de Duminică

Cum a ajuns un tablou de Luchian sa se vanda cu 50.000 de euro

ULTIMA ORA / Un Luchian de 50.000 de euro
03.02.2010, 15:53 50
Miercuri, 27 ianuarie, la conferinta de presa organizata laCasa de licitatii Goldart, amfitrionii (Luminita si AlexandruGhildus) au incercat sa desluseasca, pentru reprezentantii massmedia, semnificatiile si particularitatile noii licitatii pe careurmau s-o gazduiasca peste doar 4 zile. Lucrarea-vedeta, atat dinpunctul de vedere al pretului de pornire, cat si al valoriiintrinseci (ceea ce nu intotdeauna este acelasi lucru), era untablou de dimensiuni mici (22 x 30 cm) al lui Stefan Luchian,intitulat "Peisaj de iarna" (vezi foto). Din prezentarea alaturatapiesei, iata cateva detalii graitoare intocmite de specialistiiGoldart: "Este un ulei pe panza, semnat dreapta jos; lucrarea esterestaurata si are marginile consolidate; pe verso se afla stampilaproducatorului de materiale Latouche. Acest peisaj de iarna, uniculde altfel aparut intr-o licitatie publica, vadeste complexitateatat in constructie - este rafinat compus din intretaiereaverticalelor intunecate ale arborilor cu orizontalele petelor albede zapada, care au rolul de a marca succesiunea planurilor - cat sicoloristic, prin orchestrarea unei polimorfe game de griuricolorate, brunuri si ocruri".

Asteptarile licitatorilor nu au fost inselate: duminica, 31ianuarie, in dreptul operei in cauza, ciocanul a cazut la suma de200.000 de lei (aproximativ 48.000 de euro). O suma uriasa, inraport de ultimele vanzari de la marile case bucurestene si,desigur, in raport de criza financiara generala care n-a iertatnici emergenta piata romaneasca de arta. Mai multe detalii despreansamblul licitatiei - in numarul urmator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO