Ziarul de Duminică

Cum a debutat Raymond Chandler/ de Stelian Ţurlea

Cum a debutat Raymond Chandler/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

16.03.2012, 00:06 101

Eugen Simion

Convorbiri cu Petru Dumitriu

Interviuri

Editura Curtea veche

Ediţie definitivă. Note de Oana Soare. "M-a interesat şi continuă să mă intereseze destinul acestui mare scriitor care a părăsit o literatură şi îşi găseşte greu locul în alta, pe măsura talentului său. Continuă să fie obsedat de împărăţia frigului şi, iată, împărăţia îl marginalizează. (…) «Pe ce lume sunt?» se întreabă el. Într-o lume, oricum, în care toate se amestecă şi se complică. Petru Dumitriu l-a aflat în exil pe Dumnezeu şi Dumnezeu l-a salvat de câteva ori. Îl va salva, oare, până la sfârşit? Este întrebarea pe care şi-o pune în mai multe rânduri prozatorul şi la care, în cele din urmă, tot el va trebui să răspundă… Nu şi-a pierdut credinţa în literatură. Continuă să scrie, are proiecte, scrisul rămâne pentru el un mod de existenţă. Mă întreb dacă există, în fapt, o altă cale pentru un scriitor adevărat…"

Eugen Radu Chirovici

Cine a ucis-o pe Nora Jones?

Editura RAO

Un roman poliţist cât se poate de clasic, în mare măsură în filiera Agatha Christie, cu multe personaje suspectate de o crimă, toate cu motive întemeiate, conflictul fiind dezlegat de faţă cu toţi, de personajul la care te aştepţi mai puţin. Cartea este plină de umor şi autoironie, autorul pare că face permanent cititorului cu ochiul, stilul este admirabil. O carte fără pretenţii, care se citeşte uşor.

Raymond Chandler

Somnul de veci

Editura Nemira

Traducere din limba engleză de Virgil Stanciu. Cuvânt înainte de Ian Rankin. Apare în colecţia Philip Marlowe Mystery. Este primul roman cu care autorul american şi-a început drumul spre celebritate, scris în 1939, traduse în toate limbile, tipărit şi retipărit, dar în continuare citit cu plăcere pentru că el este cel care l-a introdus în scenă pe faimosul detectiv particular Philip Marlowe. O poveste cu sex, droguri, şantaj şi crime, narată cu un rar cinism.

Richard Harvell

Clopotele

Editura Litera

Traducere din limba engleză de Daria Bârsan. O carte din 2010 a unui romancier american care este de meserie profesor de matematică. Este debutul său în literatură, dar a fost deja publicat în alte 13 ţări. O poveste stranie de iubire. Născut în anii 1700, într-un sat din Alpii elveţieni, unde mama lui surdă trăgea cele mai răsunătoare clopote de pe pământ, Moses Froben, protagonistul romanului, este înzestrat deopotrivă cu o ureche extraordinar de sensibilă şi cu un glas special, care îl vor ajuta să-şi depăşească originea umilă şi să devină Lo Svizzero, cea mai celebră voce a Europei secolului al XVIII-lea. Când îi sunt descoperite calităţile, Moses este alungat din sat, ajunge într-o abaţie, e primit în cor, e castrat, pentru a i se păstra vocea de înger, dar iubeşte totuşi o fată pe urmele cărei pleacă la Viena, unde ajunge în cele din urmă elevul celebrului cântăreţ Guadagni.

Philip Pullman

Pumnalul diafan

Volumul al doilea al trilogiei Materiile întunecate

Editura Humanitas junior

Traducere din engleză de Aida Oprea. Continuă aventurile Lyrei Belacqua şi ale daimonului său, Pantalaimon. Lyra este o cercetătoare curajoasă a misteriosului fenomen al Prafului. Împreună cu prietenul ei Will, ajunge pe în "ţinutul coţofenelor", unde oamenii mari s-au făcut nevăzuţi, înghiţiţi de Spectre, iar copiii par toţi sălbatici. Apar vrăjitoare, fiare şi duhuri, au loc lupte, o singură armă putând tăia ferestre între lumi - Pumnalul Diafan. O lectură captivantă pentru adolescenţi. Philip Pullman, născut în 1946 a fost profesor, la Westminster. Primul volum al serie se chema "Luminile Nordului". Următorul va fi "Ocheanul de chilimbar".

Sorin Delaskela

Abisex

Editura Herg Benet

Ediţia a doua. Prefaţă de Dana Pîrvan-Jenaru. Sub numele autorului se ascunde eseistul Sorin Vidan. Prima ediţie a romanului de faţă a apărut la Editura Brumar în 2007şi a fost amplu comentată. Între cei mulţi, şi Alex Ştefănescu - "Romanul e, în unele momente, violent-licenţios, dar nicioodată grosolan. Ca orice cinic, autorul are un anumit sadism în raport cu cei care îl citesc. Parcă mânuieşte un bici."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO