Ziarul de Duminică

Cum să te debarasezi de balastul trecutului/ de Ziarul de duminică

Cum să te debarasezi de balastul trecutului/ de Ziarul...

Autor: Ziarul de Duminica

07.05.2015, 23:45 232

Ingeborg Bosch

Terapia Integrării Trecutului

Demontarea mecanismelor defensive dobândite de-a lungul vieţii

Curtea Veche Publishing

 

Traducere din limba engleză de Georgeta Huzum.

 

PRI (Terapia Integrării Trecutului) este o metodă inovativă de terapie care, spre deosebire de celelalte, se poate aplica şi fără ajutorul unui psihoterapeut. Ideea centrală de la care se porneşte este aceea că adulţii interpretează distorsionat experienţele de viaţă prin filtrul unor mecanisme de apărare învăţate în copilărie, care nu-şi mai găsesc utilitatea în prezent. Copii fiind, cu nevoi de securitate şi iubire uneori nesatisfăcute, vulnerabili, cu nişte capacităţi limitate de înţelegere a lumii şi de acţiune, ne-am tradus experienţele şi acţiunile persoanelor care ne aveau în grijă asimilând idei precum: „Dacă..., înseamnă că eu am fost de vină, eu am greşit, nu sunt suficient de bun încât să...“ Mecanismele de apărare identificate de Sigmund Freud sunt acum accesibile, tangibile şi mult mai uşor de înţeles decât v-aţi putea închipui.
Ajunşi la vârsta adultă, mecanismele de apărare, deşi bune în copilărie, se ­dovedesc a ne influenţa simţămintele şi acţiunile într‑un mod contraproductiv, îngreunându-ne sufletul, relaţiile, viaţa socială şi profesională, blocându-ne potenţialul creativ şi sabotându-ne fericirea. Aşadar PRI vine exact în întâmpinarea acestor probleme, ajutându‑ne în primă instanţă să ne identificăm şi să decodificăm mecanismele de apărare, pentru ca mai apoi să lucrăm asupra lor. După cum susţine şi autoarea, trecutul trebuie să rămână în trecut, iar dificultăţile din prezent nu trebuie să fie alimentate de răni vechi – respingere, furie, stres sau temeri legate de eşec.
„O lectură obligatorie pentru oricine este pregătit să-şi lase în urmă balastul emoţional şi să evolueze ca persoană. Convingerea mea este că va schimba în bine vieţile multor oameni.“ –  Barbara Fredrickson, profesor de psihologie, The University of North Carolina, Chapel Hill
„Rareori apare câte o lucrare ce reuşeşte să combine într-o asemenea manieră un set de soluţii pentru o mai bună conştientizare şi dezvoltare personală – punând accentul pe o atitudine plină de compasiune faţă de sine şi faţă de alţii, încurajând individul către o formă profundă de explorare. Cartea de faţă este un ghid excelent pentru atingerea unui prag superior în ceea ce priveşte elevarea conştiinţei personale.“ – Rinaldo S. Brutoco, fost preşedinte, Institute of Transpersonal Psychology şi The Hoffman Institute
„Dacă-ţi doreşti să trăieşti mai mult în prezent, călăuza ta ar trebui să fie Ingeborg Bosch. Cunoştinţele ei despre natura umană nu au fost egalate de vreo altă şcoală de psihologie sau de o altă formă de terapie.“ – Preston Ford, master în administrarea afacerilor şi în IT la Harvard University

Născută în Iran în 1960, într‑o familie olandeză, dr. Ingeborg N. Bosch şi‑a luat diploma Doctoraal (echivalentul unei diplome intermediare, între masterat şi doctorat) în psihologie la Universitatea din Amsterdam (1986). În timpul studiilor, a urmat o specializare secundară în filosofie orientală, cu accent pe budismul zen, budismul hua‑yen şi taoism. În teza de licenţă, a  studiat schimbările comportamentale, cercetările fiind desfăşurate în mediul şcolilor primare. Rezultatele au atras atenţia presei naţionale.
Ingeborg Bosch a lucrat mai întâi ca freelancer, fiind consultant în management şi consilier în probleme de carieră, iar în 1989 a prezentat o serie de emisiuni radio şi TV despre găsirea unui loc de muncă, emisiuni pentru care a scris şi textele. Pe măsură ce se implica tot mai mult în coaching şi ajuta oamenii să funcţioneze într‑un mod mai sănătos şi mai satisfăcător, a aflat de activitatea lui Alice Miller, exact când lucra la procesarea propriilor suferinţe din copilărie. A fost atât de prinsă de ideile din cărţile lui Miller, încât a început să lucreze pe baza acestora, concentrându‑se tot mai mult pe terapie.
Ulterior a mers mai departe, descoperind activitatea lui Jean Jenson, care i‑a devenit o colaboratoare apropiată şi a învăţat‑o tehnicile ce aveau să formeze baza terapiei primare adaptate şi practicate de ea. Lucrând în strânsă colaborare cu Jensen, Ingeborg a căpătat perspective noi şi a putut dezvolta noi concepte, care au generat apoi o formă fundamental diferită de terapie, PRI.
În prezent, Ingeborg trăieşte în sudul Franţei şi practică exclusiv terapia PRI, cu toate aspectele pe care le implică. Pe lângă terapie şi cărţi, se ocupă de formarea altor psihoterapeuţi, cu scopul de a face metoda tot mai accesibilă publicului larg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO