Ziarul de Duminică

Cum se naste un anarhist

10.03.2003, 00:00 14

Theodore J. Kaczynski a fost un student eminent la Harvard, dar ceea ce a invatat acolo, presiunea din mediul academic si experienta nefericita pe care a trait-o, in postura de subiect al unui experiment stiintific condus de un savant sado-masochist, l-au determinat sa se apuce de confectionat dispozitive explozive artizanale. De aceea, i s-a spus simplu "Unabomber".
"Revolutia industriala si consecintele ei au constituit un dezastru pentru rasa umana... Unele cercetari stiintifice nu au nici o legatura cu binele omenirii... Scopul oamenilor de stiinta a devenit accesul la putere... Stiinta avanseaza orbeste, la indemnul guvernelor si al corporatiilor care asigura fonduri pentru cercetare... Sfera libertatii umane se ingusteaza progresiv... Tehnologia avanseaza cu repeziciune si ameninta libertatea din mai multe directii simultan (dependenta sporita a indivizilor fata de organizatiile de masa, propaganda si alte tehnici de teroare psihologica, ingineria genetica, violarea libertatii persoanei prin intermediul dispozitivelor de supraveghere si al computerelor etc.)... Libertatea si tehnologia nu pot fi reconciliate... In curand, masinile vor ajunge la putere... Revolutia e mai usor de facut decat reforma".
Mult timp, despre Unabomber (din al carui "Manifest" am citat selectiv) s-a spus ca era un dezaxat, un individ instabil mental, un deviat (care, printre altele, era gata sa suporte si o operatie de schimbare de sex!). Alston Chase, autorul cartii "Harvard si Unabomber", ca si Janet Maslin, recenzenta sa din The New York Times, nu sunt de aceeasi parere.
In 1958, cand Ted Kaczynski (un baiat studios din Montana) intra la Harvard, razboiul rece produsese deja, in mediul academic, ceea ce s-a numit mai apoi "cultura disperarii". Savantii incepusera sa conduca experimente bizare, al caror scop era testarea limitelor psihologice ale individului. Kaczynski a fost recrutat de dr. Henry A. Murray pentru un studiu in decursul caruia subiectii umani erau folositi ca veritabili cobai: erau umiliti, ridiculizati si fotografiati in secret, in timp ce discutau subiecte stiintifice cu specialistii.  Un fel de Big Brother academic, ale carui teme erau "sadismul, fanteziile sexuale, dorinta de putere, furia, dorinta de a provoca durere"!
Viitorul Unabomber a descris eufemistic aceasta experienta ca pe una "extrem de neplacuta". Se pare ca studiul in cauza era comandat de CIA, fascinata de aceste tipuri de manipulare (in plus, doctorul Murray insusi era un psihopat care intretinea o relatie sado-maso cu colega sa, Christiana Morgan).
De prisos sa mai spunem ca, dupa descoperirea lui Kaczynski, dosarele despre studiu au disparut din arhiva Centrului de Cercetari Murray. Practic, Harvard a creat, dintr-un student stralucit, un monstru. A„a€šsta da experiment reusit! Pe vremea aceea, turnurile gemene pareau de neclintit.

Acest material apare in Ziarul de Duminica, suplimentul cultural al Ziarului Financiar



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO