Ziarul de Duminică

Cunoasteti vreo compozitoare?

Cunoasteti vreo compozitoare?
09.02.2007, 19:07 57

Dar vreun compozitor? Roman si contemporan cu interesantele noastre vremuri, daca se poate. Raspunsul in sine are mai putina relevanta. Mai mult conteaza ca neaccesarea universului sonor si ideatic propus de acesti creatori prin muzica lor contribuie fatalmente la eternizarea griului cotidian din exteriorul si interiorul nostru.
In intampinarea celor ce resping dulcea resemnare a comoditatii, fie ea si intelectuala, a aparut cel de-al doilea volum in format de triplu CD al colectiei Romanian Women Composers, altfel spus al femeilor-compozitor din Romania, oriunde s-ar afla ele.
Pentru a incepe cu cele bune, trebuie sa remarcam faptul ca la capitolul compozitoare (de asa-numita muzica culta) tara noastra sta exceptional. Insa, desi numeroase si valoroase, compozitoarele romance sunt mult mai putin cunoscute decat handbalistele, de exemplu, ca sa nu mai vorbim de gimnaste. In pofida acestei nedrepte realitati, cel putin in comunitatea internationala de specialitate, ele sunt foarte apreciate si premiate. Iar acest nou album ce numara nu mai putin de trei CD-uri, editat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Fondului Cultural National, al ARFA & UCMR-ADA si bazandu-se pe inregistrari realizate de Radiodifuziunea Romana confirma aceasta clasa internationala.
Dezamagire totala pentru cei ce cauta in muzica lor mai mult sau mai putin subtile caracteristici comune datorate... feminitatii. Satisfactie deplina pentru cei ce cauta noutatea abordarilor din partea a nu mai putin de saptesprezece personalitati creatoare apartinand mai multor generatii. Veritabila legatura dintre trecut si viitor - a nu se confunda tineretea fizica neaparat cu viitorul si viceversa -, acest tip de colectie dedicata muzicii contemporane face mult bine unui gen de arta prea putin popular.
Trecand peste pudibonderia - absolut neinteresanta pentru aceste grabite vremuri - celor ce spun ca aceasta muzica "nici nu trebuie" sa fie populara, merita aplaudat acest nou instrument de accesare a valorilor culturale nationale. Cele trei CD-uri ofera variate prilejuri de satisfactie estetica pe diverse paliere de receptare. Multi dintre melomanii cu blazon, fie ei mozartieni, bregovicieni, eclectici sau "superspecializati", vor gasi cu siguranta surprinzatoare satisfactii ascultand muzicile de pe ele.
Aceste doamne ale spiritului - fie el jucaus, misterios, oniric, tenebros sau pur si simplu contemplativ - ofera produsul imaginatiei lor prin intermediul unor interpretari cu adevarat valoroase. Alaturi de prezentarea grafica, interpretarile reprezinta unul dintre punctele-forte ale colectiei. Elementele mai putin placute tin - in majoritatea cazurilor - de lipsa anilor in care au fost compuse respectivele opusuri si de redactarea booklet-ului (carticica de prezentare) doar in limba engleza, fapt ce ne duce cu gandul la un produs destinat exclusiv exportului. Oricum, chiar daca asa stau lucrurile, putem vorbi despre un export care noua nu ne poate produce decat mandrie.
Macar in incheiere ar trebui, dupa toate legile, inclusiv cele ale jurnalismului, sa reproduc numele compozitoarelor cuprinse in acest volum, caruia speram ca ii vor mai urma si altele. Dar cum cred ca macar o parte dintre motivele de real interes pentru care aceste CD-uri chiar merita cumparate si mai ales ascultate au fost deja enuntate, imi voi asuma riscul de a face articolul de fata neinteresant pentru ochii domniilor-lor si nu voi enumera aceste nume. Daca veti fi curiosi sa ascultati muzica, veti intelege ca sonoritatile numelor respective au, comparativ cu valoarea ideilor enuntate de muzica lor, mai putina importanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO