Ziarul de Duminică

Cursul istoriei mari e uneori hotărât de mici detalii.../ de Stelian Ţurlea

Cursul istoriei mari e uneori hotărât de mici detalii.../ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

03.02.2012, 00:05 75

Guido Knopp - Războinicii lui Hitler. Traducere din limba germană de Roland Schenn. Rommel, Keitel, Manstein, Paulus, Udet şi Canaris - şase personaje, şase cariere foarte diferite. Nu sunt cei mai reprezentantivi generali ai lui Hitler, dar sunt şase destine care, însumate, ar putea oferi răspunsul la întrebarea: Ce i-a făcut pe aceşti ofiţeri să se pună în slujba unui regim criminal? Guido Knopp şi colaboratorii săi realizează portretele a şase dintre reprezentanţii elitei militare germane care, deşi nu au aderat la ideile naţional-socialismului, au fost instrumente ale lui Hitler în războiul său nimicitor. "Feldmareşalii prusaci nu se revoltă!" De la acest crez au pornit ofiţerii de rang înalt prinşi între obedienţă şi opoziţia faţă de un comandant suprem din ce în ce mai paranoic. Erwin Rommel, Wilhelm Keitel, Erich von Manstein, Friedrich Paulus, Ernst Udet şi Wilhelm Canaris: şase destine reprezentative pentru o armată care s-a derobat de orice răspundere, invocând obligaţia de a executa ordinele primite. Măcinată de sentimentul vinovăţiei, Germania postbelică a încercat să scape de povara culpabilităţii, dând naştere unei legende conform căreia armata era "curată" şi nu avea nicio legătură cu masacrele naziştilor.

Giles Whittell - Podul spionilor. O poveste adevărată a Războiului Rece. Traducere din limba engleză de Marius Chitoşcă. La 10 februarie 1962, pe Podul Glienicke şi la Punctul de Control Charlie din Berlin a avut loc primul şi cel mai celebru schimb de prizonieri dintre Est şi Vest de după al Doilea Război Mondial. Cine erau personajele implicate şi cum s-a ajuns la această soluţie de compromis între marile puteri? Cât de mult a influenţat schimbul evoluţia Războiului Rece? Podul spionilor este povestea reală a trei personaje extraordinare - William Fisher, alias Rudolf Abel, agent KGB de origine britanică arestat de FBI în New York şi condamnat la închisoare; Gary Powers, pilotul american de avion U-2, capturat în timpul unei misiuni de spionaj în Rusia; şi Frederic Pryor, un tânăr doctorand american în Berlin, considerat din greşeală spion şi arestat de Stasi, poliţia secretă est-germană.

Giles Whittell, corespondent la Washington al cotidianului The Times, pasionat de aviaţie şi de istorie, descrie cu lux de amănunte traseul fiecăruia dintre ei până la celebrul schimb de pe Podul Glienicke. Bazat pe informaţii din documente declasificate şi pe interviuri conduse personal de autor în Statele Unite, Europa şi Rusia, volumul surprinde o perioadă în care soarta lumii depindea într-adevăr de mesaje codate şi de piloţi tineri în costume presurizate. Schimbul de prizonieri din friguroasa zi de februarie 1962 a constituit un prim moment de relaxare între marile puteri şi un pas important în sensul evitării unui război nuclear. "Oriunde a fost posibil, spune Whittell, am căutat şi am intervievat persoanele încă în viaţă care au jucat roluri în această poveste, aşa cum s-a derulat ea în urmă cu cincizeci de ani (cartea este din 2010 - n.n.). Remarci din aceste interviuri sunt relatate la timpul prezent, pentru a le distinge de materialele regăsite în documente, jurnale sau surse secundare."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO