Ziarul de Duminică

Daruind, vei impleti

Daruind, vei impleti
06.07.2007, 21:37 35

Sa nu uitam ca artele fibrei se declina preponderent la feminin. Iar dupa o butada celebra, "Postmodernism is a Woman", caci numai ea, femeia, a putut atat de bine amesteca lucrurile si le-a putut tese impreuna.

Prin tot ce elaboreaza Dorina Horatau, ca pedagog si animator al unor expozitii universitare, ori ca prezenta eminenta a manifestarilor nationale in artele decorative, ne convinge ca artista se afla in Calatoria spre tara cunoasterii superioare. Iata ce se poate folosi pe acest itinerar descris, la origine, de Paul Klee: "Cele mai diferite linii, pete, tuse, suprafete netede, suprafete tamponate. Miscare valurita, miscare franta, miscare articulata, contramiscare. Tesut impletit, zidit, solzos. Unison. Polifonie. Linie care se pierde, linie care se accentueaza".
Expozitia Atitudine/Spatiu din 2005, de la Galeria Orizont, arata astfel, adica un laborator de inalte tehnologii artistice, din texturi si contexturi grafico-picturale-materice. Solicitarea vizuala si bogatia tactila depaseau parametrii obisnuiti ai unei expozitii si te intoduceau in seriozitatea unui laborator de cercetare aplicat. Era, de fapt, a patra manifestare a ambienT arT grup, adica Dorina Horatau si studentii sai. Printr-o abila si tenace manualitate slujita de scantei spectaculoase de creativitate, artista transfigureaza orice bucatica de hartie, plieri ale plasticului sau capete de sfoara. Asa a fost si delicata instalatie de cornete albe care ?au cristalizat? in incinta si pe zidurile bisericii fortificate de la Dealul Frumos - Sibiu, tot in 2005. Din capul locului, termenul generic de "decorativ" este spulberat in intelesurile lui de confort casnic, de repaos si din categoria estetica a "joli"-ului. Arta textila, care este punctul de pornire al artistei, se dovedeste un teritoriu autentic al experimentului, cel de soi bun, nu cel demolator si derizoriu. Caci exigentele tehnologice mentin echilibrul valorilor spre "clasic-modernul" pe care il reprezinta, paradigmatic, un creator precum mai sus pomenitul Paul Klee.
Cercetarile texturale ale Dorinei au un tonus ideatic acut, nu sunt pure hazarduri ale materiei in expresivitatile ei involuntare. Artista are, indubitabil, simtul deciziei si al rigorii, pe langa toata starea de receptare poetica a celor mai umile deseuri texturale. Apoi, proiectele ei expozitionale au suflu ambiental, cu vectori de crestere seriala. Mai transpare din stilistica artistei educarea rabdarii si a disciplinei din vechiul mestesug, insa fara monotonia inerenta acestuia. Din traditia artizanala, in sensul ei cel mai nobil, se pastreaza emfaza calda a manualitatii. Se mai fac simtite ritmurile organice si principiile de flexibilitate si varietate ale vegetalului. Astfel, prin ultimile sale cercetari texturale, Horatau a pus la punct o tehnologie personala de "pasla de fan" cu care construieste spatii ale evocarii Bucovinei natale. La 13 ani de la absolvirea Universitatii de Arte din Bucuresti, unde este cadru didactic si doctorand, printr-un Echilibru tactil artista isi Pastreaza clipa si Iarba din curtea mea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO