Ziarul de Duminică

De ce-aş citi?/ de Tudor Călin Zarojanu

De ce-aş citi?/ de Tudor Călin Zarojanu

Autor: Tudor Calin Zarojanu

03.04.2015, 00:08 476

Credeam că ştiu deja – nu, nu toate, că-s prea multe, dar măcar cele mai importante răspunsuri la această întrebare, când un prieten mi-a semnalat un videoclip absolut minunat: https://www.youtube.com/watch?vâ4RCFLobfqcw.

Aici, chiar prima dintre raţiunile, primul dintre atuurile lecturii – şi anume a cititului de literatură, căci, de voie, de nevoie, facturi, contracte, instrucţiuni de folosire şi (mai rar) manuale profesionale citim cu toţii – este, surprinzător, economia de timp!

Adică exact ceea ce invocă – în sens invers însă! – cei care încearcă să se scuze că nu (mai) citesc. Vorbim, fireşte, despre fiinţe evoluate, despre persoane aparţinând elitelor, căci cei mai mulţi dintre oameni nici măcar nu-şi pun problema vreunei justificări...

Aşadar, „N-am timp, omule, ştii cum e viaţa mea, de luni până dumincă şi din zori până-n noapte!? Apropo, ai văzut meciul aseară? Dacă ăla a fost ofsaid, eu sunt...”

Când să mai şi citeşti? E jenant să spui că e o pierdere de timp, dar toată lumea e de acord că este, indubitabil, măcar un consum de timp.

În afară de autorii clipului, care demonstrează în câteva fraze că, din contră, a citi literatură îţi asigură o importantă economie de timp!

Cum? Foarte simplu: pentru că îţi oferă acces – rapid! – la o mare cantitate de emoţii şi evenimente, care ţi-ar fi luat ani, decade şi chiar milenii dacă ar fi fost să le experimentezi pe cont propriu! Literatura – spun realizatorii filmuleţului, reuniţi sub numele mai mult decât justificat de „Şcoala vieţii” – este cel mai mare simulator de realitate. Ea îţi permite, de pildă, ca în condiţii de deplină siguranţă (lucru deloc neglijabil!) să afli cum e să fii divorţat, să-ţi abandonezi slujba şi să iei drumul pustietăţii ori să ucizi pe cineva fără remuşcări! Vi se pare puţin lucru!?

Îţi mai permite, cititul ăsta, să experimentezi accelerarea timpului, îţi dăruieşte cheile unor reşedinţe luxoase şi-ţi face cunoştinţă cu personaje fabuloase, din orice epocă a istoriei, inclusiv viitoare. Te plimbă prin lume nu doar cu minimum de bani – gratis, practic – dar şi cu minimum de timp necesar.

Câţiva lei, câteva ore – şi ai toate astea!

Nu e genial? Nu e mişto, marfă, epic?

Pe bune!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO