Ziarul de Duminică

Decumanul din Galeria Ferdinand

Decumanul din Galeria Ferdinand
08.09.2006, 15:19 56

Cateva magazine aranjate cu un rafinament sofisticat, intr-un spatiu generos, pentru ca, nu-i asa, shoppingul are si el ritualurile sale, o cafenea luminata discret in care uiti imediat ca afara sunt peste 30 de grade, pereti racorosi de marmura, o portiune de strada romana de acum aproape 2.000 de ani si un... canal colector pastrate "in situ" - iata ce poti intalni daca ai inspiratia sa intri in Galeria Ferdinand, amenajata recent in centrul Clujului.
In toamna anului 2004 si in decembrie 2005, ca urmare a unor sapaturi preventive efectuate de specialistii Muzeului National de Istorie a Transilvaniei, sub conducerea Vioricai Rusu, in curtea imobilului de pe Strada Ferdinand nr. 6, au fost dezvelite importante vestigii apartinand orasului roman Napoca: o portiune de strada si un canal colector. "Orasul roman - ne explica arheologul clujean - avea doua artere principale, care se intretaiau in centrul asezarii unde se amplasa piata publica, forul. Strada orientata pe directia N-S se numea CARDO MAXIMUS, iar cea trasata pe directia E-V: DECUMANUS MAXIMUS. Toate celelalte strazi (decumani si cardines) se trasau paralel cu acestea doua, realizandu-se astfel cvartale patrate sau dreptunghiulare".
La Cluj, a fost descoperit unul dintre decumanii orasului roman Napoca, in partea de N-E a acestuia, surprins pe o lungime de 4,10 m si o latime de 1,70, la o adancime de 2,15-2,20 m., la limita de sud a strazii, data de marginea unui canal colector. Peste acesta din urma erau asezate dale care constituiau trotuarul strazii respective.
Dupa clasificarea facuta de scriitorul antic Ulpianus, strada descoperita la Cluj-Napoca se incadreaza in categoria Viae silice, adica a strazilor pavate cu dale din piatra. Structura unei strazi romane, dupa preceptele lui Vitruvius, era constituita din mai multe straturi, realizate din materiale diferite. Strada romana la care ne referim avea o structura identica cu cea cuprinsa in preceptele celebrului arhitect roman: 1. STATUMEN - la baza un strat de pietris geologic cu o grosime de 0,40 m. 2. RUDUS - strat de mortar amestecat cu pietris si fragmente de caramida, cu grosimea de 0,20 m. 3. NUCLEUS - un pat construit din pietris amestecat cu nisip, cu o grosime de 0,60 m. 4. GLAREA/ PAVIMENTUM alcatuit din dale de calcar galbui, de dimensiuni variabile, cu maxim 0,30 m. grosime.
Canalul colector a fost descoperit in partea sudica a sectiunii pe toata lungimea acesteia (4,10 m.) si are peretii din calcar galbui. Latimea canalului roman este de 1,20 m., iar adancimea la care se afla baza sa variaza intre 3,75 si 3,79 m. Cateva din blocurile care acopereau canalul au fost descoperite prabusite in interiorul acestuia. Dimensiunile sale impresionante atesta faptul ca acesta era unul dintre canalele colectoare principale ale orasului roman. In el se deversa un canal colector secundar, dezvelit intr-una din gropile stalpului constructiei moderne a Galeriei Ferdinand de pe latura sudica a sitului. Lungimea dezvelita a celui din urma este de 1,50 m., latimea de 0,52 m., iar adancimea maxima - 0,65 m.
Descoperirile din interiorul imobilului Ferdinand sunt unicat in cadrul orasului roman, ele aducand informatii importante referitoare la trama stradala de acum aproape 2000 de ani. Conservarea in situ a portiunii de strada si de canalizare dezvelite de arheologi in interiorul unui complex comercial, in conditii ideale pentru prezervarea ruinelor, sub o podea de sticla groasa, pentru a putea fi vazute de turisti, constituie un fapt inedit in peisajul urbanismului modern la noi (un alt exemplu il constituie Hotelul President din Mangalia). La Cluj-Napoca, meritul revine Muzeului National de Istorie a Transilvaniei care a realizat cercetarile, cat si proprietarului complexului, familia Mircea Moga, care a inteles beneficiul spiritual al unei asemenea investitii.
"Din pacate, astfel de exemple sunt extrem de rare, constata cu regret Viorica Rusu. Pentru ca la noi extrem de rari sunt cei care inteleg rosturile profunde ale acestui mecenat."
Decumanul din Galeria Ferdinand ar putea constitui un precedent contaminant.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO