Ziarul de Duminică

Desenul din covor

Desenul din covor
10.08.2007, 21:08 103

Acesta este titlul uneia dintre colectiile noii edituri Art, in care au aparut deja mai multe volume. O colectie care porneste de la supozitia ca ideea desenului din covor nu putea sa nu apara in mintea romancierilor, inventatori ai atator vieti paralele. Colectia de proza contemporana coordonata de criticul literar Mircea Martin propune propriile ei covoare si desene. Au aparut: Alfred Jarry - Superfemeia (traducere, prefata si note de Luca Pitu); Alfred Jarry - Suprabarbatul (traducere si note de Mady Solomon); precum si cartile prezentate pe larg mai jos.

Alberto Moravia - Cum sa traiesti cu o sotie necredincioasa.
Traducere din italiana de George Popescu. Cartea contine 16 nuvele si povestiri si este ultimul volum de proza al scriitorului, publicat chiar in anul mortii sale. Majoritatea acestor proze au in centru iubirea in diversele sale ipostaze: dragostea domestica si amorul extraconjugal, iubirea aflata la granita cu ura, exaltarea adolescentina si pasiunea neortodoxa. In viziunea autorului, femeile sunt, in general, mai vulnerabile, daca nu chiar predispuse la relatii adulterine, in timp ce barbatii, daca nu le urmeaza exemplul, planuiesc razbunarea ori raman intr-o expectativa vindicativa. Nuvela Vila de vineri a fost ecranizata in 1992.

Julien Green - Leviathan.
Traducere din franceza de Modest Morariu. Un barbat cu o casnicie nefericita urmareste o tanara spalatoreasa, se indragosteste de ea de la distanta, iar in momentul culminant al apropierii o loveste, desfigurand-o. O poveste in care infernul nu mai inseamna "ceilalti", ci fiecare pentru sine.

Jiri Marek - Unchiul meu Ulise.
Traducere din ceha si note de Jean Grosu. O satira a societatii central-europene de inceput de secol XX, impregnata cu umor. Scriitorul regizeaza o odisee in care rolul Ulise este atribuit unui tanar, fiu de negustor de cai devenit antreprenor de pompe funebre. Titlul si impartirea pe canturi trimit la precedentul homeric, ca si identificarea personajelor din societatea pragheza si vieneza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO