Ziarul de Duminică

Despre cum ne locuim devenirea/ de Ziarul de duminică

Despre cum ne locuim devenirea/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

14.09.2012, 00:01 99

Françoise Choay

Pentru o antropologie a spaţiului

Biblioteca Urbanismul

Traducere de Kazmer Kovacs. Academia de Arhitectură şi Centrul regional pentru Litere din Languedoc-Roussillon, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Comunicaţiei, decernează în fiecare an, din 1994, Premiul pentru Carte de arhitectură. Pentru anul 2007, premiul i-a fost decernat lui Françoise Choay pentru cartea sa Pour une anthropologie de l'espace. Autoarea oferă o antologie de articole novatoare şi fundamentale despre multiplele chipuri ale spaţializării şi istoriei sale (arhitectură, urbanism, amenajare, ocrotirea patrimoniului, modalităţile în care societăţile umane îşi construiesc şi locuiesc mediul spaţial). Aceste articole, scrise de-a lungul a douăzeci de ani, descoperă progresiv o calitate proprie omului, "competenţa de a edifica", mizele majore pe care le pune în joc această competenţă la vremea mondializării.

Doctor în filosofie, Françoise Choay este istoric al formelor urbane şi arhitecturale. A predat la universităţile Paris VIII şi Louvain-a-Neuve, la Politehnica de la Milano, în Statele Unite la Princeton, Cornell şi MIT. A primit în 1981 Marele Premiu naţional francez pentru carte de arhitectură şi în 1995 Marele Premiu naţional francez pentru patrimoniu.
"Autoare a unor texte devenite fundamentale pentru studiul spaţiului urban în toate formele lui de manifestare, Françoise Choay operează în lucrările sale o primă sinteză a teoriilor şi curentelor de idei ce li se asociază, abordându-le pluridisciplinar, sub un unghi filosofic şi istoric. Cărţile sale despre spaţiu nu sunt cărţi despre spaţiu; cărţile sale de istorie nu sunt cărţi de istorie. Punerea în perspectivă istorică şi critică îi permite să situeze momentele esenţiale ale constituirii cadrului conceptual şi spaţial pe care îl moştenim. Materie pentru reflecţie asupra identităţii culturale a occidentului, tezele sale nu pot fi disociate de întrebările legate de viitorul societăţilor actuale." - Sanda Voiculescu, Laudatio, rostit în 1999 cu prilejul decernării titlului de Doctor Honoris causa al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti

Este a treia carte a lui Françoise Choay care apare în traducere română, după "Alegoria patrimoniului" şi "Urbanismul, utopii şi realităţi". Dacă în cazul primelor două este vorba de adevărate "discursuri despre metodă" vizând gândirea patrimoniului construit, respectiv a amenajării urbane, acum avem în faţă o culegere de texte scrise de-a lungul a două decenii pe o diversitate de teme. Aşadar, nu cercetarea de largă respiraţie, care explorează un domeniu în vastitatea sa, ci o serie de articole diferite şi ca mărime şi ca funcţie, unele fiind la început publicate în periodice, altele, versiuni editate ale unor contribuţii la congrese şi colocvii. Textele sunt grupate tematic în volum, dar se situează liber în desfăşurarea preocupărilor teocratice, didactice şi publice ale autoarei.

"Contribuţia lui Françoise Choay la constituirea reflecţiei postbelice despre arhitectură şi urbanism nu poate fi ocolită - scrie traducătorul în postfaţă. Prezentă de peste o jumătate de secol în mediul academic prin cercetările sale, şi în spaţiul public prin cărţi, dar şi prin luări de poziţie deseori în răspăr cu curentul general, ea se instituie ca reper intelectual în gândirea edificării din lumea postindustrială.

De aceea, interesul major al unei asemenea culegeri este evident pentru oricine se preocupă de chestiunile arhitecturii şi urbanismului."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO