Ziarul de Duminică

Despre evenimente si ovatii

Despre evenimente si ovatii
26.01.2007, 22:12 18

Cel mai mediatizat eveniment cultural al inceputului de an, festivalul Bucuresti - oras al muzicii organizat de Societatea Romana de Radiodifuziune, postul Radio Romania Muzical "George Enescu" si Uniunea Europeana de Radio, se incheie astazi la Bucuresti cu un concert avand in prim-plan doua veritabile embleme ale artei muzicale romanesti, dirijorul Horia Andreescu si violonistul Alexandru Tomescu.
Inainte de a va povesti pe larg impresii de la cel mai important reper al seriei, opera in concert Stiffelio de Verdi, care a marcat deschiderea festivalului, trebuie sa amintim diversitatea programatica care a guvernat aceasta saptamana muzicala, care a cuprins o seara de blues si etno-blues cu Nightlosers, o alta seara de jazz cu nume reprezentative ale domeniului precum Anca Parghel, dar si muzica de camera, corala ori religioasa, reperele ramanand insa cele trei concerte simfonice si vocal-simfonice sustinute de Formatiile Muzicale Radio in aceasta ultima saptamana.
Proiectul Uniunii Europene de Radio "Orasele muzicii", care urmareste punerea in valoare a vietii muzicale a unui centru cultural, a fost initiat de Uniunea Europeana de Radio cu cativa ani in urma, in fiecare stagiune fiind prezentate patru orase muzicale, principiul fiind alternanta intre centrele muzicale celebre si cele mai putin cunoscute. Orasele sezonului 2006-2007 sunt Bruges (septembrie 2006), Washington (decembrie 2006), Bucuresti (ianuarie 2007) si Berlin (aprilie 2007).
Revenind la proiectul de opera in concert, acesta apare intr-o succesiune de propuneri repertoriale pretentioase, pe care le-am putut urmari pe scena Studioului "Mihail Jora" al Radiodifuziunii in ultimii ani, aproape de fiecare data in ianuarie - Simone Boccanegra si Macbeth de Verdi, Puritanii de Bellini si Gioconda de Ponchielli -, concerte care s-au bucurat de fiecare data de sali arhipline, marcand spectaculos revenirea la viata muzicala dupa "vacanta de iarna". Proiectul a fost lansat in anul 2002 de actualul director al Formatiilor Muzicale Radio, Nicolae Costin, si nu are corespondent in Romania. Intr-adevar, este nevoie de forta logistica si artistica de care dispune Radiodifuziunea pentru astfel de concerte care aduc pe scena Corul Academic pregatit de Dan Mihai Goia, Orchestra Nationala si o serie de solisti pe care nu-i auzim prea des pe scenele noastre, toate acestea conferind dimensiunea evenimentului, chiar atunci cand este vorba despre o opera din perioada de inceput a creatiei verdiene, mai putin cunoscuta.
In rolurile principale (vezi imaginea) s-au aflat de aceasta data tenorul bulgar Kamen Chanev, soprana Eliane Coelho, solista a Operei de Stat din Viena si baritonul Eduard Tumagian, intotdeauna admirat in concertele sale pe scenele bucurestene, ei fiind secondati de tenorul Calin Bratescu, basul Emanuel Ion, tenorul Valentin Racoveanu si mezzo-soprana Oana Andra.
O opera extrem de placut de ascultat, chiar daca nu neaparat originala, Stiffelio prilejuieste autentice recitaluri protagonistilor. Iar calitatile dramatice si vocale ale sopranei Eliane Coelho si baritonul Eduard Tumagian, timbrul stralucitor al tenorului Kamen Chanev, sustinute de inaltul nivel al interventiilor celorlalti membri ai distributiei, si nu in ultimul rand de momentele ce revin corului, au reprezentat sub bagheta lui Nayden Todorov firul conducator al unei productii ovationate care in afara sutelor de spectatori din sala a fost accesibila in direct si potentialilor ascultatori din 12 tari europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO