Ziarul de Duminică

Detectivi din Norvegia/ de Stelian Ţurlea

Detectivi din Norvegia/ de Stelian Ţurlea
25.11.2010, 23:45 33
Anna Holt face parte din valul nou de scriitori scandinavicare au invadat nu numai piaţa locală, ci şi pe cea a lumii curomane poliţiste de bună calitate, tipărite în milioane deexemplare şi foarte căutate. A fost ministru al justiţiei înNorvegia, procuror, avocat şi publicist la televiziune. Romanul defaţă este al doilea tradus în româneşte şi care apare la aceeaşieditură Trei, în colecţia Fiction connection, coordonată deMagdalena Mărculescu.
Un roman aşezat, care îi readuce în prim plan pe eroii altorromane poliţiste semnate Anna Holt, un cuplu de detectivi, el -bărbat la peste cincizeci de ani, divorţat, ea - fost profiler laFBI (personaj capabil să pătrundă în psihologia unui asasin), caretrăiesc împreună şi împărtăşesc nu numai problemele profesionale,ci şi pe cele de cuplu. Surpriza, poate chiar frumuseţea acestuiroman totuşi poliţist este că, în paralel cu trama poliţistă şicăutarea asasinului (există, fireşte, şi aşa ceva), se desfăşoarăun roman al căsniciei. Unora s-ar putea să le placă enorm acestamestec, altora s-ar putea să li se pară deplasat.
Tramă poliţistă există - are loc un asasinat, e omorâtăaproape ritual o celebră vedetă de televiziune, apoi, înainte cadetectivii să afle cine e făptaşul, se înşiruie alte asasinateasemănătoare. Dar dacă primul a fost opera unui bărbat frustrat,care se dovedeşte a fi chiar fiul nerecunoscut al victimei,celelalte sunt opera cuiva care a dorit doar să le imite. Carteafiind poliţistă, nu vom dezvălui mai multe. Dar nu se poate să nuremarcăm arta autoarei, care pe lângă alambicarea mobilului crimei,lasă până la urmă totul în suspans. Dar romanul face parte dintr-oserie, încât va trebui să citim şi celelalte cărţi, cu acelaşicuplu de anchetatori în prim plan!
"Anne Holt reuşeşte cu adevărat să surprindă cititorii până lasfârşit, ultimele 30-40 de pagini fiind pur şi simplu uimitoare."(Dagbladet) "Un roman pe care îl citeşti cu sufletul lagură."(Observer)
Un roman bine scris şi admirabil tradus, cum sunt din ce în cemai puţine în ultima vreme.

*) Anne Holt - "Aşa ceva nu se întâmplă niciodată. O nouăanchetă a lui Vik şi Stubo". Editura Trei, colectia Fictionconnection. Traducere de Liliana Urian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO