Ziarul de Duminică

DISC / Angela Gheorghiu - Diva de Butterfly

DISC / Angela Gheorghiu - Diva de Butterfly
31.03.2009, 14:01 37

 

Legat de aceasta declaratie, o sinteza a impresiilor create de ascultarea CD-ului s-ar putea concretiza intr-o singura propozitie: asa si suna. Ca incununarea unui vis, care, din fericire, poate fi si acela al majoritatii iubitorilor de opera si in special al fanilor capodoperei pucciniene. Alaturi de Angela Gheorghiu, in rolul Pinkerton poate fi auzit Jonas Kaufmann, cei doi marcandu-si debutul in aceste roluri, alaturi de Orchestra si Corul Accademia Nazionale di Santa Cecilia din Roma conduse de Antonio Pappano.
Inregistrarile cu acest opus au un statut cu totul special in strategia discografica a EMI Classics. Versiunile realizate pana acum au fost semnate exclusiv de personalitati artistice intrate definitiv in patrimoniul universal al marilor voci ale lumii, perechea de roluri titulare fiind semnata pana acum de Maria Callas si Nicolai Gedda, Victoria De Los Angeles si Giuseppe di Stefano sau Jussi Bjorling, ultima inregistrare fiind facuta acum 42 de ani cu Renata Scotto si Carlo Bergonzi. Desi aceasta statistica vorbeste de la sine, poezia din spatele sunetelor incita la comentarii care converg catre veritabile exercitii de admiratie. Acestea palesc insa in raport cu inefabilul intregii interpretari marcate de vocea si harul cu adevarat unice ale Angelei Gheorghiu.
Interpretii zilelor noastre se inscriu – de la partea pur tehnica, pana la cele mai subtile nuante artistice – in zona asteptarilor pretentiosului public contemporan, care are nenumarati termeni de comparatie. Sigur ca ascultatorii profesionisti de opera – reflex al unei modalitati cu totul speciale de manifestare a fascinantului microb al artei lirice – vor fi incitati de aceasta inregistrare. Este o interpretare de vis, pe care fiecare dintre noi o poate descifra altfel, combinand roluri, sonoritati, viziuni estetice din epoci diferite, piese ale unui caleidoscop imbogatit considerabil odata cu aceasta ultima rotire.
Angela Gheorghiu, care prin calitatile sale de muzician isi onoreaza harul, este inconjurata de personalitati artistice care se ridica la nivelul ei. Si ne referim aici nu numai la tenorul Jonas Kaufmann si sau la dirijorul Antonio Pappano. Acestei distributii de inregistrare, nerulata in vreo productie de scena prealabila, ii confera unitate Enkelejda Shkosa in rolul lui Suzuki, Fabio Capitanucci in Sharpless sau Gregory Bonfatti in rolul lui Goro.
Aceasta noutate discografica (albumul a fost lansat pe piata europeana la inceputul lunii martie) apare in vremuri foarte vitrege pentru industria muzicala. Vanzarile au scazut drastic in Statele Unite si Europa occidentala, adica exact in segmentul de piata unde erau, cel putin teoretic, asteptate cele mai bune rezultate. In mod paradoxal, Europa de est este locul unde inca se mai cumpara muzica originala. Am toate motivele sa cred ca aceasta versiune a operei Madamma Butterfly de Puccini va supravietui acestor vremuri, devenind unul dintre reperele acestui opus. Probabil ca, asemenea glorioaselor inregistrari premergatoare, ea va inspira generatiile viitoare.
 
 

Imaginile sunt realizate de Gabriel Hennessey.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO