Ziarul de Duminică

DISPUTE/ Femeile si spionajul (10). Teroristele

DISPUTE/ Femeile si spionajul (10). Teroristele

1. Emma Goldman, o precursoare a terorismului; 2. Gudrun Ensslin, conducatoarea intelectuala a RAF

13.01.2010, 14:54 57
Interferentele intre spionaj siterorism, in afara caracterului ilicit al celor doua forme deactivitate, se regasesc mai ales in metodele folosite: nu rareorispionajul a folosit si metode "dure", mergând chiar pâna lasuprimari, asa cum teroristii si-au pregatit unele actiuni prininfiltrarea grupurilor pe care le vizau.
Daca implicarea femeilor inactiuni de spionaj are o motivatie destul de evidenta, participarealor la activitati teroriste poate parea paradoxala. Si totusi,aceasta participare a devenit din ce in ce mai intensa in perioadaRazboiului Rece, fapt ce i-a facut pe cercetatori ai domeniului sainvestigheze cauzele care au facut ca femeile sa devina teroristede temut. Autoarele volumului "Women and Terrorism",Luisella de CataldoNeubergersiTizianaValentini,analizeaza motivele care au facut ca, de-a lungul istoriei, femeilesa fie implicate in actiuni din aceasta categorie. Intre altele, seare in vedere si faptul ca femeile manifesta adesea mai multaaderenta si perseverenta in atingerea unor scopuri, dar sirezistenta psihica la riscuri si represiuni.
Un studiu intocmit de Centre forForeign Policy Studies arata ca, in perioada 1969-2005, femeile auparticipat la 46 de atacuri teroriste, iar din 1985, 34 la suta dinaceste atacuri au fost organizate de femei. In principal, femeilesunt membre ale unor grupuri teroriste de stânga, cum a fost RAF inRF Germania
Precursoare
…a terorismului si, in acelasitimp, teoreticiana a anarhismului a fost Emma Goldman(1869-1940), ai carei adepti au considerat-o o "rebela" autentica,iar criticii sai - "o avocata a crimei motivate politic si arevolutiei violente". Originara, ca si alti teroristi ai vremii,dintr-un teritoriu stapânit de Rusia tarista - Lituania -, Goldmanse exileaza in Statele Unite, unde, impreuna cu iubitul ei,anarhistulAlexander Berkman, se angajeaza in pregatirea unor atentate si aaltor actiuni subversive, devenind una dintre femeile cele maiurmarite de autoritatile din Statele Unite. Este arestata,condamnata si apoi expulzata in Rusia, unde e deziluzionata depracticile "terorismului de stat" promovat de regimul comunist,fapt ce o face sa-si paraseasca din nou tara, dar constata ca nicidemocratia occidentala nu corespunde idealurilor sale.
In ceea ce priveste "terorismulde stat" din URSS, nu trebuie trecuta cu vederea participarea unor"femei-comisar" la actiuni represive de amploare.
TeroristeleRAF
Infiintata in 1970 in RFGermania, organizatia Rote Armee Fraktion -RAF (Fractiunea ArmataRosie) a fost cea mai importanta si violenta grupare terorista aanilor 1970-1990, fiind responsabila pentru asasinarea a 34 depersoane (politisti, jurnalisti, oameni de afacerietc.).
Si in ceea ce priveste motivatiaparticiparii intense a femeilor la actiunile teroriste organizatede RAF au fost desfasurate investigatii, precum aceea publicata, in2007, in cotidianul german "Zeit" si intitulata "Die Waffen derFrauen" ("Armele femeilor")care s-a bazat si pe discutiipurtate de foste teroriste. "Femeile cu arma in mâna… erau gata samoara; erau stilizate, erotice, dar, in acelasi timp, salbatice",se arata in articolul publicat in "Zeit". Asa cum a declarat unadintre fostele teroriste, "noi ne adaptam mai bine la ilegalitatesi ne descurcam mai bine in situatii grele". In ceea ce privestegradul de implicare a femeilor in actiuni teroriste desfasurate deRAF, numai in anul 1977, din 16 teroristi pusi sub urmarire, 11erau femei. Dintre sentintele de condamnare impotriva unor membriRAF, 50-60 la suta au fost impotriva unor femei.
Cofondatoare a grupului,Gudrun Ensslina fost considerata "capul intelectual" alacestuia. Isi intrerupe activitatea publicistica si elaborarea uneiteze de doctorat pentru a participa la organizarea RAF. Dupadesfasurarea unor actiuni teroriste, Ensslin este declarata "ceamai cautata persoana din Germania". In 1972, este arestata,procesul sau fiind unul dintre cele mai indelungate din istoriajustitiei din Germania. In octombrie 1977, se spânzura ininchisoare, existând si unele banuieli ca ar fi fost asasinata.Activitatea sa terorista a inspirat filmul "DerBaader Meinhof Komplex"("Complexul BaaderMeinhof").
Si Ulrike Meinhof, considerata una dintre conducatoarele RAF (denumit si GrupulBaader-Meinhof) urmeaza studii universitare si activeaza cajurnalista. Participa la numeroase si sângeroase actiuni teroriste,fiind suspecta de sprijin in atentatul impotriva sportivilorisraelieni din timpul Olimpiadei din 1972 de la Munchen. Dupa ceeste arestata in 1972 si condamnata la opt ani inchisoare, Meinhofse spânzura in celula. La examenul anatomic la care a fost supuscreierul sau, s-a descoperit ca zona responsabila pentru actele deviolenta era afectata de o tumoare. Si biografia ei a fostsubiectul unor filme si lucrari literare, chiar a uneiopere.
Au existat unele indiciiprivitoare la relatiile unor teroriste cu Stasi, autoritatileest-germane fiind interesate de destabilizarea situatiei din RFGermania.
SilkeMaier-Wittstudiaza medicina si psihologia.Intra in RAF in 1977. Participa la rapirea bancheruluiHanns Martin Schleyer, ulterior asasinat, ca si la spargerea unorbanci in Elvetia, ceea ce urma sa le procure teroristilor fonduripentru viitoarele actiuni. Se refugiaza in RDG, unde ia o nouaidentitate. Ca si alti teroristi, este judecata si condamnata in1991.
Si Monika BrigitteHelbing, carea fost implicata in actiuni importante aleorganizatiei (intre care ocuparea biroului AamnestyInternational) serefugiaza, in 1980, in RDG, unde Stasi ii procura o nouaidentitate, femeia lucrând ca asistenta medicala. Ciudat este ca sio alta fosta terorista, Gabriele Rollnik,imbratiseaza, dupa eliberarea din inchisoare,ocupatia de… terapeut.
"Biografia terorista" a luiSieglinde Hofmann este bogata: a luat parte larapirea bancherilorJurgen PontosiHanns Martin Schleyers, la atentatul asupra comandantului NATO,Alexander Haig, la atacul asupra cladirii Procuraturii RFGermania. Este condamnata la inchisoare pe viata, dar, in 1999…este eliberata, ca de altfel si o alta fosta terorista,Irmgard Moller, care incercase si ea sa se sinucidain inchisoare.
Au existat membre ale RAF careisi condamna trecutul terorist, cum a fost MonikaBerberich.Tardivapocaire…
Teroristeleislamice
Dupa incetareaRazboiului Rece, centrul de greutate al "terorismului feminin" semuta in lumea islamica.
Una dintre primele femeiimplicate in actiuni de terorism in Orient a fostLeilaKhaled, membra a Frontului Popular pentru EliberareaPalestinei, considerata cea mai reprezentativa figura amilitantismului palestinian. La numai 16 ani, se inregimentase inmiscarea radicala panaraba. Pentru o vreme este invatatoare inKuweit. Devine "specialista" in actiunile de rapire a avioanelordin perioada1969-1970 care zburau pe curse internationale.Arestata, este eliberata de autoritatile britanice ca urmare a unuischimb de prizonieri. Ulterior, se implica in politica, devenindmembra a Consiliului National Palestinian. Biografia sa inspira oserie de filme si cântece.
Ca sa ajungem in perioadaultimilor ani, unele dintre cele mai active teroriste au fostoriginare din Pakistan, tara subminata multa vreme de convulsiipolitice. Kamran Atif participa la incercarea deasasinare a presedinteluiPervez Musharraf, in 2002. Ulterior este ucisa intr-un schimb defocuri cu politia.
Samina Malik afost prima femeie condamnata potrivit prevederilor legiiantiteroriste, promovata in anul 2000 in Marea Britanie, subacuzatia de a incerca sa introduca in tara literatura si manuale deterorism. De asemenea, i s-a adus acuzatia de a fi in legatura cugrupari teroriste din structurileal-Qaeda. Intr-un fel, Samina Malik poate fi consideratao "deschizatoare de drumuri", presa britanica din 2008supranumind-o "terorista lirica", pentru textele sale poetice princare face apologia terorismului.
O alta femeie invinuita, in2008, in virtutea legislatiei amintite a fost YeshshiemebetGirma, acuzata de a-si fi dat concursul, impreuna cu sora ei,la organizarea unor atentate in statiaBrightondin Londra.
In 2007, apare volumul "TheFemale Jihad: Al Qaeda's Women" de Katharina Von Knop, in caresunt analizate o serie de cazuri de femei care au actionat ca"bombe vii" in atentate organizate de al-Qaeda. Pornind de lainmultirea acestor cazuri, care ocupau paginile preseiinternationale, autoarea ajunge la concluzia ca femeile joaca unrol important in organizarea si desfasurarea de actiuniteroriste.
IRA,ETA
Dar nici organizatiileteroriste "clasice" nu au renuntat la implicarea femeilor inasemenea actiuni.
Chiar in 2009, presa britanica arelatat despre operatiuni teroriste, cum ar fi plasarea de bombe inlocaluri publice de catre Irish Republican Army (Armata RepublicanaIrlandeza) - IRA, executate de femei.
Si presa spaniola relateazadespre cazuri de membre ale organizatiei teroriste basce ETAparticipante la actiuni teroriste, cum a fost aceea din Majorca din2009.
De altfel, in acelasi an,conducerea politica a ETA a fost preluata de Iratxe Sorzabal Diaz,implicata, in decursul timpului, in nu mai putin de 20 de atacuriteroriste, intre care si trei crime, in anii 1990. In presa aaparut o fotografie reprezentând-o Diaz cu un copil in brate,despre care se presupune ca este al ei. Intr-adevar, "nepatrunsesunt caile"… terorismului.
Nu ne ramâne decât sa speram ca"sexul slab" isi va folosi in continuare "armele" (care suntdestule) pe "fronturi" mai pasnice decât spionajul siterorismul…

Dr. Alexandru Popescu,istoric, etnograf si diplomat, a studiat la Universitatea dinBucuresti si, ca bursier al Fundatiei Alexander von Humboldt, la cea din Bonn, unde a obtinut titlul de doctor. In perioada1966-1990, a activat ca cercetator stiintific la Institutul deEtnografie si Folclor al Academiei Romane. Din 1990, a facut partedin corpul diplomatic, indeplinind functia de atasat cultural alAmbasadelor Romaniei in Germania, Austria si Finlanda, precum si peaceea de director adjunct al Directiei Culturale din M.A.E. Esteautorul a 24 de volume aparute in tara si peste hotare, a 35 destudii stiintifice si a sute de articole. A sustinut cursuri siconferinte la universitati din Romania, Germania, Austria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels