Ziarul de Duminică

DISPUTE/ Femeile si spionajul (6). Si “Privighetoarea” a spionat

DISPUTE/ Femeile si spionajul (6). Si “Privighetoarea” a spionat

1. Kitty Smith impreuna cu fiica sa; 2. Maria Tanase, cantareata si agenta

09.12.2009, 15:09 212
"Salonul Kitty"
Dupa cum s-a vazut, prostituatele au fost nu de rare orifolosite ca agente, iar bordelurile au fost adesea "centre despionaj".
Un caz tipic este acela al asa-numitului "Salon Kitty", dupanumele conducatoarei ("madamei") acestei "institutii", KittySchmidt. Era vorba de un "bordel de inalta clasa", aflat inBerlin, ai carui "clienti" se recoltau dintre demnitarii germani sidiplomatii straini de la care se spera ca, "in bratele placerii",sa faca destainuiri importante, deci sa furnizeze involuntarinformatii pretioase pentru securitatea Reich-ului. Ideea iiapartinuse lui ReinhardHeydrich, dar cel care a exploatat-o cu succes peperioada razboiului a fost conducatorul spionajului german,WalterSchellenberg. De "organizarea tehnica" s-a ocupat Naujocks,ofiterul aflat in spatele inscenarii de la granita germano-polonezacare a dus la declansarea celui de-al Doilea Razboi Mindial, la 1septembrie 1939.
In ceea ce o priveste pe Kitty Schmidt, ea a fost obligata sacolaboreze dupa ce a fost surprinsa, in 1939, atunci cand sepregatea sa fuga in Anglia, unde depusese bani in conturi."Pensionarele" fusesera recrutate dintre prostituatele de lux siconvinse sa lucreze sub amenintarea de a fi trimise altfel in lagarpentru "delicte de morala". Au fost supuse la instructaj si laindoctrinare ideologica.
Bordelul a fost utilat cu "tehnica de varf", in primul randmicrofoane instalate in fiecare camera. Clientii primeau cate un"nume de cod" si erau monitorizati cu minutiozitate. Printre ei s-aaflat insusi ministrul de Externe al Italiei aliate, GaleazzoCiano, ale carui opinii negative despre Hitler erau deja cunoscute.Altul a fost unul dintre cei mai importanti generali SS, SeppDietrich. Insisi Goebels si Heydrich "inspectau" dincand in cand institutia.
Serviciul de informatii britanic a reusit sa obtina uneleinformatii "din interior" prin intermediul unui agent cu acoperirediplomatica.
"Salonul Kitty" a functionat pana in 1942, cand o bomba i-adistrus sediul. Kitty Schmidt a refuzat, pana la moartea sa, in1954, sa furnizeze vreun fel de informatii despre "centrul despionaj" sexual pe care il condusese. "Constiinta profesionala"sau, pur si simplu, teama, caci unii dintre clienti maitraiau…
Cum era de asteptat, subiectul a fost exploatat in filme,dintre care cel mai cunoscut a fost acela realizat in 1976, inregia lui TintoBrass, avandu-i in distributie pe Helmut Berger siIngridThulin.
"Mata Hari din Orient"
"Surprinzator de atractiva, cu o personalitate dominanta,aproape o eroina de film, cu pasiunea de a se travesti in barbat".Aceasta este descrierea contradictorie pe care un contemporan i-oface lui Yoshiko Kawashima(,1907-1948), printesamanciuriana, spioana pentru Japonia, care a fost supranumita "MataHari din Orient".
Se naste la Beijing, tatal ei apartinand unei familiiaristocratice manciuriene. In Japonia, urmeaza studii si primestenumele de Yoshiko Kawashima, sub care, mai tarziu, va fi cunoscutain lumea spionajului, actionand mai ales in travestibarbatesc.
Fusese recrutata in 1927 de spionajul militar nipon sifolosita pentru obtinerea de informatii din mediul nobilimiimanciuriene si mongole, infiltrandu-se in grupurile de rezistentachinezesti. Aceste informatii erau menite sa consolideze dominatiajaponeza inManciuria. Are relatii cu viitorul imparat alManciuriei, Pu Yi, pecare il convinge sa accepte aceasta postura, de fapt de acolit alcu cuceritorilor japonezi.
Yoshiko Kawashima devine o figura centrala in societatea dinManciuria. Poate fi auzita pe posturile de radio, chiarinterpretand propriile cantece. Apar o serie de istoriisenzationale despre activitatile sale. Continua sa colaboreze cuarmata japoneza, dar, la un moment dat, apare o ruptura, atuncicand printesa critica faptul ca Manciuria este folosita de Japoniaca baza pentru razboiul impotriva Chinei. Treptat, dispare dinatentia opiniei publice, pana in 1945, cand agentiile de presachinezesti anunta arestarea unei spioane travestite in barbat. In1948, acuzata de tradare, este executata din ordinul guvernuluinationalist.
Avand in vedere aceasta cariera aventuroasa, era firesc caYoshiko Kawashima sa devina personaj central al unor filme, cum afost The LastEmperor. In 2008, apare romanul The Private Papers of Eastern Jewel(Documentele secreteale bijuteriei din Rasarit) de Maureen Lindley, tradussi romaneste.
ROMaNIA
Datorita pozitiei sale geostrategice, Romania a fost integrata"frontului secret", ai carui "combatanti" erau agenti autohtoni,dar si straini.
Si "Privighetoarea" aspionat
Spre deosebire de "colegele" sale la care ne-am referit incuprinsul acestui serial, "privighetoarea cantecului popularromanesc", Maria Tanase(1913-1963) s-a implicatdestul de direct in actiuni informative. De altfel, in 1940, a sifost arestata pentru spionaj in favoarea britanicilor, dar probeleimpotriva ei au fost inconsistente.
Mai consistente sunt alte probe, relevate demarturii si interpretari ale unor lucrari de specialitate. Astfel,in volumul sau de memorii, Ivor Porter, agentul britanic care adesfasurat actiuni informative in Romania in perioada celui de-alDoilea Razboi Mondial si care l-a cunoscut foarte bine pe EugenCristescu, seful Serviciului Secret de Informatii, mentioneaza caacesta a avut relatii cu Maria Tanase, intalnirile lorfacilitandu-i schimburi de informatii cu o serie de diplomatiamericani. Printre persoanele cu care a avut asemenea contacte, s-anumarat Maurice Negre, corespondentul de la Bucuresti al agentieiHavas si rezident al serviciilor speciale franceze, oriChastelaine, cunoscut rezident al spionajului englez pentruRomania. In dosarul secret de la Securitate al MarieiTanase, se mentioneaza faptul ca a facut parte din anturajulgeneralului E.R. Greer de la Misiunea Militara Britanica dinRomania si se dezvaluie relatiile artistei cu un ofiter german, unmaior din Abwehr care a incercat sa o recruteze pentru germani,fara succes.
Spionaj laAthenee Palace
Jurnalista R.G.Waldeckesteautoarea unui interesant roman documentar, "Athenee Palace",in care este descrisa cu culoare situatia din Romania in perioadain care s-a aflat aici (din vara anului 1940, pana in ianuarie1941), in calitate de corespondenta de presa. Intre altele, Waldeckse refera la felul in care reputatul hotel devenise un adevarat"centru de spionaj", unde actionau atat agenti ai Axei, cat si aiAliatilor. Se pare chiar ca fusesera amenajate anumite pentru aputea fi ascultate convorbirile secrete din camerelehotelului.
Au existat banuieli dupa care Waldeck ar fi fost agentagermana, unii corespondenti de presa englezisi americani laBucurestiobservand legatura dintre Waldeck si Loius Matzhold, unpretins jurnalist, despre care se credea ca fusese desemnat deHimmler ca sef al operatiilor Getapoului in Ungaria.
O agenta controversata
Potrivit informatiilor istoricului Ernest H. Latham,Edithvon Coler era o femeie "frumusica,eficienta", "cu minte vioaie, erudita, energica", o muzicianadesavarsita, "gratioasa si fermecatoare". Acestor calitati li seadauga acelea necesare unei eficiente agente in Romania, unde s-aaflat, in perioada 1937-1943, sub acoperirea calitatii dejurnalista pentru publicatiile germane. De fapt, scopul activitatiiei nu era acela de a spiona, ci de a se introduce in mediilepolitice si culturale romanesti in calitate de agent deinfluentare, mai ales in ceea ce priveste propagarea ideologieinaziste si apropierea de Germania.
Dovedind o abilitate iesita din comun si dispunand de fondurisuficiente, Edith reuseste sa se apropie de lumea politicaromaneasca, dar si de protipendada bucuresteana. Printre cei cucare a intretinut contacte mai stranse s-au numarat personalitatica istoricul si omul politic George Bratianu, finantistul NicolaeMalaxa, jurnalistul Pamfil Seicaru. Sa nu fi observat nici unuldintre ei care era rolul real al agentei germane sau sa-l fiacceptat tacit?
Agenta incearca, de asemenea, sa se apropie de influentametresa a regelui Carol, Elena Lupescu, si intra in legatura cuHoria Sima, pe care incearca sa il indeparteze de planurile sale derasturnare a lui Carol, dar fara succes. De asemenea, Edith vonColer se implica in negocierea diferitelor intelegeri si acordurieconomice dintre Romania si Germania.
Exista opinii dupa care von Coler s-a implicat si in actiuniinformative. In volumul amintit al lui Waldeck, care a cunoscut-opersonal, se spune ca von Coler a fost o "Mata Hari moderna".Potrivit insemnarilor diplomatului Rolf Push din Legatia Germanieila Bucuresti, cu care am avut ocazia sa discutam, von Coler s-aocupat si cu spionajul economic. Jurnalistul englez Derek Parmore,el insusi agent britanic, credea ca von Coler este "capetenianeobosita a principalei agentii germane de informatii dinBucuresti".
Oricum, rolul acestei agente, considerata drept una dintre"spioanele de salon ale Berlinului", ramane controversat.
Fragmente din volumul in pregatire "Frumoasele agente.Femeile si spionajul. O istorie universala"

Dr. Alexandru Popescu, istoric, etnograf si diplomat, astudiat la Universitatea din Bucuresti si, ca bursier al FundatieiAlexander von Humboldt, la cea din Bonn, unde a obtinut titlul dedoctor. In perioada 1966-1990, a activat ca cercetator stiintificla Institutul de Etnografie si Folclor al Academiei Romane. Din1990, a facut parte din corpul diplomatic, indeplinind functia deatasat cultural al Ambasadelor Romaniei in Germania, Austria siFinlanda, precum si pe aceea de director adjunct al DirectieiCulturale din M.A.E. Este autorul a 24 de volume aparute in tara sipeste hotare, a 35 de studii stiintifice si a sute dearticole. A sustinut cursuri si conferinte la universitati dinRomania, Germania, Austria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO