Ziarul de Duminică

DOSARE DECLASIFICATE / Bonget, politistul turmentat

13.05.2009, 16:10 33

 
Dupa acest „efort", lumea avea in ochii comisarului Bonget o alta perspectiva. Acesta, mergand la postul de politie, la 09.00 pm, l-a acuzat pe comisarul Petrescu, seful sau, de incompetenta, nemultumit fiind de modul in care se ancheta o persoana suspectata de furt. Desi a fost rugat sa se linisteasca, si-a lovit superiorul cu pumnul. Intre timp au intervenit doi subofiteri, calmand spiritele. Comisarul Petrescu a reclamat incidentul Inspectoratului General de Politie din Iasi, solicitand anchetarea cazului.
Subinspectorul D.G. Bogdan a fost desemnat sa realizeze Raportul, luand declaratii celor implicati. Comisarul Petrescu si-a mentinut afirmatiile, fiind sustinut in scris de sergentii Constantin Marasescu si Ion Samoila. In schimb, comisarul Bonget, desi a recunoscut ca a baut, a negat ca si-ar fi lovit seful.
Subinspectorul Bogdan, analizand dosarul politistului Bonget, a observat ca acesta intrase de mai multe ori in altercatii cu colegii sai si ca de fiecare data se gasea sub influenta alcoolului, fapt devenit „de notorietate publica in Burdujeni". Raportul subinspectorului Bogdan nu i-a fost favorabil lui Bonget, acuzat de ultraj asupra unui ofiter de politie. In consecinta, Alexandru Marghiloman, ministru de Interne, i-a prezentat Regelui Ferdinand, la 29 aprilie 1918, concluziile anchetei Bonget. Prin Decretul nr. 993/1 mai 1918, suveranul a acceptat propunerea lui Marghiloman, revocandu-l pe Bonget din functie.
Bonget ocupase postul de politist in martie 1918. Atunci, comisarul Petrescu, seful Circumscriptiei III din Burdujeni, l-a informat pe directorul Politiei si Sigurantei Generale din Iasi ca postul de comisar clasa I la Budujeni devenise vacant. Titularul postului, comisarul M. Nicolescu, se internase la ospiciul din Socola, diagnosticul pus fiind fara sperante: nebunie. Dorind sa nu mai scoata functia la concurs, comisarul Petrescu i-a propus directorului Politiei sa-l definitiveze pe post pe subcomisarul Bonget, care se afla detasat la Burdujeni de la Varciorova. Motivatia nu a lasat, la vremea respectiva, loc de supozitii: „In tot timpul de cand se afla sub ordinele mele si-a indeplinit in mod constiincios serviciul".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO