Ziarul de Duminică

DOSARE DECLASIFICATE / Carol I viziteaza Germania

DOSARE DECLASIFICATE / Carol I viziteaza Germania

1. Carol I; 2. Wilhelm al II-lea

11.02.2009, 15:20 121

Ion Ghica a fost informat despre vizita prin intermediul unei scrisori, primita la 5/17 octombrie 1891 din Sigmaringen, de la generalul-adjutant Barozzi. La 7/19 octombrie, Ion Ghica a intervenit la baronul Marchall, informandu-l despre dorinta regelui Carol I de a-l vizita pe imparatul Germaniei, la 15/27 octombrie 1891. A doua zi, baronul Marchall i-a comunicat lui Ion Ghica ca imparatul Germaniei a declarat ca „dorind a da acestei vizite (…) un caracter cu totul oficial, a pus deja la cale toate pregatirile necesare spre a-i da cea mai mare stralucire". Atitudinea imparatului german s-a datorat faptului ca vizita a fost prima pe care i-a facut-o suveranul roman.

Regele Carol I urma sa locuiasca in castelul din Potsdam. La 15/27 octombrie ora 08.00 a.m., suveranul roman ajungea la Magdeburg, fiind primit de o companie de onoare. Generalul Wedel, care in timpul Razboiului de Independenta (1877-1878) petrecuse mai mult timp la cartierul general roman, a fost detasat de imparatul Germaniei pe langa regele Carol I, pe timpul sederii sale in Germania. A mai participat Ion Ghica, care a „primit ordin din partea M.S. Regelui de a fi prezent".
Carol I a calatorit de la Magdeburg la Potsdam cu un tren special. La 10.30 a.m. a ajuns la castel, fiind primit cu o mare parada militara. In aceeasi zi a participat la un mare pranz de gala, urmat de o retragere cu faclii. La 16/28 octombrie 1891, Carol I a mers la Regimentul I de Artilerie Garda si Regimentul 2 de Dragoni Garda, unde activase in trecut. Seara a asistat la Opera la o reprezentatie de gala.
La Berlin, Carol I i-a primit in audienta pe Ciuntu, student la drept, si pe G. Popovici, student la chimia industriala. La discutii a asistat Barbonescu, secretar interpret al Consulatului General al Romaniei la Berlin. Cei doi studenti au reprezentat Societatea Universitara a studentilor romani la Berlin, salutandu-l „cu cel mai profund respect pe cel mai fruntas si parinte calauzitor si ocrotitor al luminarii neamului romanesc". Studentii au mai adresat urari de sanatate pentru regina Elisabeta si principele Ferdinand. Regele Carol I le-a raspuns „in modul cel mai binevoitor". De asemenea, au mai fost primiti in audienta E. Russel si J. Schabert, consulii generali ai Romaniei la Berlin si Hamburg.
 


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO