Ziarul de Duminică

DOSARE DECLASIFICATE / Cele patru zile ale lui Carol I la Bruxelles

DOSARE DECLASIFICATE / Cele patru zile ale lui Carol I la Bruxelles

In imagine, regele Leopold II

19.02.2009, 16:29 45

 
In iunie 1892, regele Carol I (1866-1914) a petrecut 4 zile la Bruxelles (Belgia), la resedinta comitelui de Flandra. Deplasarea suveranului roman nu a fost anuntata Legatiei romane din Belgia, avand in vedere faptul ca dl Petricani, reprezentantul Romaniei, a aflat despre vizita regelui Carol I din ziare, cu numai cateva ore inainte de sosirea acestuia.
 
Regele Carol I a ajuns la Bruxelles la ora 4.43 p.m., venind de la Calais (Franta). A refuzat sa primeasca onorurile militare cuvenite, dorind ca vizita sa aiba un caracter privat. Suveranul roman a fost asteptat la gara de contele de Flandra si de principele Albert, reprezentantii lui Leopold al II-ea (1835-1909), regele Belgiei. Seara, la 7.00 p.m., suveranul roman a participat la un dineu, oferit de contele de Flandra.
A doua zi, regele Carol I a vizitat Bruxelles-ul, insistand sa vada parcul si strazile principale ale orasului. L-a anuntat pe decanul Corpului Diplomatic, prin intermediul consulului Romaniei, ca nu dorea sa dea vizitei un caracter oficial. Insotit, apoi, de membrii familiei regale romane, a vizitat parcul si florariile de la Lacken, unde a zabovit mai multe ore.
Desi a dorit sa se deplaseze la palatul din Bruxelles, unde locuia regele Leopold, Carol I a avut surpriza sa constate, in a treia zi, ca, desi suveranul belgian se afla in localitatea Ciergnon, acesta a venit personal sa-l vada, intretinandu-se amandoi pret de 30 de minute. De asemenea, regele Leopold l-a insotit pe suveranul roman pana la muzeul din Bruxelles, unde au fost asteptati de intregul personal. Carol I s-a deplasat si la Palatul Regal, la 6.15 p.m., fiind intampinat la intrare de regele Leopold. Cei doi s-au intretinut in apartamentul de receptie, deplasandu-se, la 7.15 p.m., cu trei trasuri de gala, la un pranz organizat la palat, unde au luat parte toti ministrii cabinetului belgian, reprezentantii Legatiei Romaniei si reprezentantul Marii Britanii in Belgia. Regele Leopold i-a prezentat regelui Carol I toate persoanele invitate. Suveranul roman a adresat asistentei cateva cuvinte binevoitoare, asezandu-se la masa intre comitesa de Flandra si regele Leopold.
In a patra zi, regele Carol I s-a deplasat la Anvers (la nord de Bruxelles), vizitand portul, forturile si universitatile orasului. S-a reintors la Bruxelles la 7.16 p.m., participand, incepand cu ora 8.00 p.m., la un pranz oferit de comitele de Flandra. La ora 11.16 p.m, Regele Carol I si principele Ferdinand au plecat, cu un tren special, la Neuvid.
 
 


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO