Ziarul de Duminică

DOSARE DECLASIFICATE / Tradarea colonelului Redl

DOSARE DECLASIFICATE / Tradarea colonelului Redl
07.05.2009, 13:34 67

Astfel, austriecii au fost intrebati de rusi daca nu ar dori sa cumpere planurile de mobilizare germane. Pontul a fost vandut germanilor, care l-au identificat cu rapiditate pe subofiterul Nolkerling, secretarul comandamentului cetatii Thorn, drept sursa a scurgerii de informatii, dupa ce i-au interceptat si descifrat corespondenta.

Germanii, pentru a nu ramane datori, i-au informat pe austrieci, in aprilie 1913, ca detineau o scrisoare retrimisa de la Viena la Berlin, din cauza ca nimeni nu o ridicase de la un oficiu postal vienez. Recipisa continea 6.000 de coroane si doua adrese de spionaj din Paris si Geneva. Detectivii austrieci au inceput sa fileze oficiul postal, iar la 25 mai 1913 au constat ca un barbat a ridicat scrisorile de la post-restant. Acestia nu l-au putut urmari pe suspect din cauza ca nu aveau o masina in dotare. Norocul le-a suras insa detectivilor. Taxiul in care s-a urcat pasagerul necunoscut s-a intors in scurt timp la locul de parcare. Soferul a declarat ca un cetatean l-a rugat sa-l duca pana la hotelul Kloser. Agentii l-au abordat pe portarul de la Kloser, care le-a spus ca din masina descrisa a coborat colonelul Redl, seful de stat major al unui corp de armata din Praga. Interceptand corespondenta colonelului Redl, austriecii au ramas stupefiati: acesta vindea informatii clasificate in Franta, Italia si Rusia.
„Afacerea" a fost prezentata generalului de infanterie baronului Conrad von Hoetzendorf (in imagine), seful statului major general, care a consimtit la arestarea si interogarea lui Redl, mai ales ca acesta, conform unui prieten, „manifesta o adanca deprimare, care da de banuit ca ar avea intentii de sinucidere". Redl a fost arestat in camera de hotel in timp ce incerca sa se spanzure, spunandu-i baronului Conrad ca a fost racolat de rusi in 1910. El le-a furnizat acestora informatii cu caracter confidential-personal si planul de actiune strategic austro-ungar contra Rusiei, care se gasea inca in vigoare! Baronul Conrad i-a oferit colonelului Redl, la cererea sa, un revolver. Spionul s-a sinucis cand a ramas singur in camera. A doua zi, presa austriaca anunta sinuciderea colonelului Redl. Motivul a fost unul banal: colonelul era homoxexual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO