Ziarul de Duminică

Douăzeci de ani de istorie contemporană

Douăzeci de ani de istorie contemporană
23.06.2010, 15:42 27

Stan Stoica

România după 1989. Enciclopedie de Istorie

Editura Meronia

O nouă sinteză consacrată celei mai recente perioade a istorieiromâneşti. Prima parte a volumului cuprinde o amplă cronologie, încare, din noianul de evenimente politice, economice şi sociale,sunt selectate cele mai semnificative, cu consecinţe durabile. Unloc aparte îl ocupă, firesc, momentul fondator al noii epoci, anulinternaţional 1989, şi evenimentele din decembrie, de la Timişoaraşi Bucureşti. Fiecare dintre următorii 20 de ani se deschide cu oconcentrată sinteză care surprinde nu doar nucleul evoluţiilorinterne, ci şi contextul lor internaţional. O a doua secţiune avolumului este consacrată evoluţiei sistemului constituţional şiistoricului partidelor politice parlamentare, urmat de biografiilecelor mai importanţi lideri politici postdecembrişti (şefii de statşi de guvern, preşedinţii Senatului şi ai Camerei Deputaţilor).Ultima parte sintetizează rezultatele tuturor alegerilorparlamentare, prezidenţiale, locale, europarlamentare şi alereferendumurilor naţionale, componenţa tuturor guvernelorpostcomuniste, datele de bază ale recensămintelor din 1992 şi 2002şi ale statisticilor economice. O cuprinzătoare bibliografie şi unindice de nume încheie lucrarea.

Pentru analişti, istorici, economişti, oameni politici, lucrareaconstituie un instrument de lucru uşor de consultat, cu informaţiiriguroase, prezentate cu necesara detaşare a istoricului. Nu maipuţin interesantă este însă şi pentru publicul larg, pentru oricineeste interesat să revadă istoria căreia, în ultimele două decenii,românii i-au fost martori şi, deopotrivă, actori. O perioadă bogatăîn convulsii, dar şi în aspiraţii şi evoluţii care, aşa cumsubliniază autorul, au adus ţara din Tratatul de la Varşovia înNATO, din CAER în UE, de la monopartidism la democraţie, de lagraniţe cvasiimpermeabile la "puncte de trecere a frontierei", dela penuria de alimente la o societate de consum.

Prin dimensiuni şi cantitatea de informaţie, volumul esteprobabil cea mai amplă lucrare cu profil enciclopedic consacratăacestei epoci, impunându-se ca o carte de neocolit pentru cinedoreşte să înţeleagă România de astăzi.

Absolvent al Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti(1997), profesorul Stan Stoica a mai publicat la Editura Meronia şialte lucrări consacrate perioadei postcomuniste: Dicţionarulpartidelor politice din România, 1989-2004 (2004) şi România1989-2005 (2005) ş.a.Este coautor şi coordonatorul lucrărilorcolective Dicţionar de Istorie a României (2007)şiDicţionar biografic de Istorie a României (2008), precum şicoautor la Enciclopedia de Istorie a României (2003) şiDicţionarul domnilor Ţării Româneşti şi Moldovei (2009),apărute la aceeaşi editură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels