Ziarul de Duminică

Dracula – voievod şi vampir

Dracula – voievod şi vampir
06.07.2010, 15:05 35

În această postură va poposi, vreme de trei luni (9 iulie - 10octombrie), enigmaticul domnitor român Vlad Ţepeş la MuzeulNaţional de Artă al României, din Calea Victoriei 49-53Bucureşti.

Expoziţia a fost realizată de către Muzeul de Istorie a Artei dinViena şi porneşte de la documente, obiecte şi materialefundamentate ştiinţific, cu intenţia de a prezenta într-un mod câtmai obiectiv figura istorică a lui Vlad Ţepeş, despre care desecole întregi se cunosc mai degrabă mituri decât fapteconcrete.

Concomitent se încearcă readucerea în memorie a istoriei balcaniceşi a conflictului de la acea vreme dintre Europa de Răsărit şiImperiul Otoman, conflict în care Vlad Ţepeş a jucat un rolimportant. În funcţie de interesele pe care le urmărea, Ţepeş eravăzut ca luptător în numele libertăţii, tiran, menţinător alordinii politice sau trădător.

Întrucât în acea perioadă superstiţiile şi credinţa în vampirismerau foarte răspândite de-a lungul graniţei cu Imperiul Otoman,această expoziţie este dedicată în mod special şi acestui subiect,iar nu în ultimă instanţă romanului lui Bram Stoker şi multelorecranizări ale acestei cărţi din epoca romantică a sfârşitului desecol XIX.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO