Ziarul de Duminică

Drumul modei: dialog peste graniţe/ de Ziarul de Duminică

Drumul modei: dialog peste graniţe/ de Ziarul de Duminică

Autor: Ziarul de Duminica

10.02.2011, 23:38 25


Designerul Andra Cliţan va participala proiectul "Drumul modei: dialog peste graniţe" ("Fashion Road:Dialogue across Borders"), derulat de Institutul Cultural Român înperioada 2010-2012, în colaborare cu British Council, Centrul Ceh,Goethe-Institut, Institutul Cultural Danez (membri ai reţeleiEUNIC) şi Consiliul Armean al Modei.

Andra Cliţana fost selectată în urma unui concurs lansat de ICR în lunadecembrie 2010. Concursul s-a adresat tinerilor designeri românipreocupaţi de includerea elementelor tradiţionale în lucrările lorrecente, cu studii în artă vestimentară şi cel puţin doi ani deexperienţă în domeniu.

Câştigătorul a fost desemnat de unjuriu format din Doina Levintza, creator de modă, Răzvan Vasilescu,asistent universitar la Universitatea de Arte Bucureşti, Facultateade Arte Decorative şi Design - secţia Modă, Alexandru Bălăşescu,antropolog, şi Ioana Leca, expert din cadrul ICR. Principalelecriterii de evaluare au fost respectarea temei, originalitateaconceptului, relaţia dintre schiţă şi produsul final, realizareaprodusului (alegerea materialelor, armonia formelor şi a culorilor,calitatea fabricaţiei).

Tânărul designer selectat vaparticipa, alături de patru creatori de modă europeni şi cinciarmeni, la seminarii internaţionale şi va beneficia de o rezidenţăîn Armenia, în mai 2011. În cadrul acestei rezidenţe creatorulAndra Cliţan va face echipă cu un designer armean, cu care vacolabora la crearea şi producerea a patru ţinute complete (inclusivaccesorii) pentru colecţia generală a proiectului, incluzând încreaţiile lor elemente specifice patrimoniului cultural din Armeniaşi din ţările europene.

Colecţia realizată de designerulromân şi cel armean va fi structurată în cadrul rezidenţei dinRomânia, din vara acestui an. Colecţiile tuturor designerilor(reunind 20 de ţinute complete) vor fi prezentate într-o expoziţieitinerantă organizată în Armenia, Cehia, Danemarca, Germania, MareaBritanie şi România în 2012.

Andra Cliţan estelicenţiată în design vestimentar a Universităţii de Arte şi Designdin Cluj-Napoca şi deţine o diplomă de masterat în designvestimentar, în urma studiilor efectuate în cadrul aceleiaşiuniversităţi. În prezent este doctorandă a Universităţii de Arte şiDesign din Cluj-Napoca, având ca temă de cercetare costumultradiţional de sărbătoare din Ţara Maramureşului. A beneficiat deburse de studiu în Franţa şi Marea Britanie. Avându-şi rădăcinileîn Maramureş, Andra Cliţan s-a familiarizat de la o vârstă fragedăcu arta şi costumul tradiţional, fapt care a influenţat decisivconturarea identităţii sale de tânăr designer. A valorificat cuoriginalitate şi creativitate stilistică vestimentaţia tradiţionalăîn colecţii reprezentative, cum ar fi "Back to Roots", "Mara Mi"sau "My Maramureş". A participat la numeroase evenimente de profildin ţară şi străinătate (Italia, Franţa, Germania). Pe lângă designvestimentar, este pasionată şi de alte domenii artistice, precumsculptura, pictura, fotografia, confecţionareabijuteriilor.

"Drumul modei: dialog pestegraniţe" este finanţat cu sprijinul Comisiei Europene, prinprogramul "Cultura 2007-2013".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO