Ziarul de Duminică

Dumnezeu e mare, eu sunt mititica

25.03.2003, 00:00 44

Fabulosul destin al domnisoarei Poulain este si ramane un reper si e imposibil de acceptat ca Michele a precedat-o pe Amelie!
Tatonarea subiectului fierbinte care e singuratatea a determinat-o pe Pascale Bailly sa debuteze la 40 de ani, asumandu-si atat scenariul cat si regia la Dumnezeu e mare, eu sunt mititica. Dar producatorul a dat faliment si a trebuit sa astepte pana cand un altul a izbutit o inginerie financiara. S-a ajuns in fine la premiera care, in loc de anul  realizarii, 1998, poarta data de 2001. Asa se face ca dramul de originalitate care nu-i poate fi contestat pare a o simpla revenire ori o continuare mai putin inspirata. De fapt, regizoarea a adoptat o metoda preliminara putin obisnuita. A filmat fragmente de scenariu cu o camera video, discutand apoi cu interpretii care au fost liberi sa improvizeze, dar in limite strict calculate (nu insa cu aceeasi subtila rigoare ca in cazul Amelie). De unde aerul de naturalete, de firesc, constanta umorala pastrandu-se mereu intre ras si plans. Acest lucru a conferit autenticitate trairilor, chiar daca totul nu-i decat o farsa. Pentru ca situatiile sunt impinse la absurd, acutizandu-se false conflicte, resimtite ca fatale. Nota este data - evident - de catre protagonista in spiritul unei...politicaly correctness Aa€c la francaise.
Michele, personajul zglobiei Audrey Tautou, acum coafata afro, are 20 de ani si e convinsa ca si-a ratat viata. Si asta din cauza ca i-a esuat o idila si a trebuit sa faca un chiuretaj. Acest avort i-a indus o spaima existentiala teribila care-i sporeste angoasele de nefericita emancipata ce si-a parasit de timpuriu caminul si a pornit sa infrunte viata de una singura. E drept ca e vorba de un camin nu tocmai perfect: o sora cu temperament opus si o mama stresata de un sot pedant, cu atat mai greu de suportat ca tata vitreg. Miniona eroina - cu farmecul sporit de talentul  interpretei  insasi - cauta sa se agate de ceva care sa-i dea certitudinea ca-i pe drumul cel bun. Si cautarea de sine se concretizeaza intr-o goana dupa un suport religios, care sa-i fie garantie. Incepe cu budismul si repede ajunge la iudaism, pentru ca intalneste un barbat ceva mai matur care, din intamplare, e veterinar si evreu. Hazul provine din indarjirea fetei de a se pune la curent cu detaliile unei credinte la care e hotarata sa se converteasca. Citeste enorm, se mediteaza  cu un batran binevoitor si urmeaza cursuri speciale sub indrumarea unui rabin intelegator. Excesul de zel o transforma intr-o cicalitoare bigota, mai habotnica decat partenerul, defel dornic sa-si etaleze apartenenta religioasa. Mai ales ca - desi ii inconjoara cu respect si tandra afectiune - este si el destul de detasat de parintii sai, oameni de moda veche.
Dar, Aa€c propos  de moda, eroina, in contrast cu tribulatiile sentimentale, profesional e foarte echilibrata si  isi castiga traiul in mod placut, ca top model, iar sedintele foto sunt sarea si piperul acestei intreprinderi, in ultima instanta cam demonstrativa, ca sa nu spun plicticoasa. Cu toate accentele parodice intentionate ori involuntare. Pentru ca figura abulicei protagoniste pare o replica feminina a altui inadaptat poposit de curand si pe ecranele noastre, pe numele lui Tangue. Tanarul care nu reuseste sa-si taie cordonul ombilical nici la maturitate exasperandu-si familia. De altfel, in aceasta comedie exista si un laitmotiv al operei lui Woody Allen -psihiatria. Asa cum Truffaut e prezent direct prin protagonistul Edouard Baer, care se revendica de la Antoine Doinel, si indirect prin cartile mereu in cadru. Prin formula de structura filmica de jurnal personal ce-si intoarce filele pe ecran dictand priza de imagine si implicit deschiderea spre meditatie. Fiindca intrebarea de baza ramane valabila: ce facem cu viata noastra ca sa n-avem mereu sentimentul ratarii?

* Dieu est grand, je suis toute petite. Franta, 2001. Regia si scenariul : Pascale Bailly. Cu: Audrey Tautou, Edouard Baer, Julie Depardieu. Difuzat de Independenta Film. Premiera 21martie 2003.

Acest material apare in Ziarul de Duminica, suplimentul cultural al Ziarului Financiar



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO