Ziarul de Duminică

DUPA 15 ANI/ Zizi in tranzitie (32). Tot Vin Americanii

DUPA 15 ANI/ Zizi in tranzitie (32). Tot Vin Americanii
17.11.2009, 15:00 12
La mijlocul anilor '90, inrevistaZig-zagaparea primul serial umoristic dinpresa romaneasca postdecembrista. Dupa un deceniu si jumatate, amconstatat ca a ramas atat de afurisit de actual, incat am decissa-l republicam.
Rezumatul episoadeloranterioare: Dupa ce multa vreme preturile crescuseraamenintator, pe neasteptate incepusera sa creasca brusc, pentru ca,in fine - Guvernul luând problema in mâna -, preturile sa creascaabrupt.
Motto: "Decât batrân, urât sisarac, mai bine tânar, frumos si bogat"
(Proverbantiprezidential)
Primele zile din iulieprovocasera o nesperata scadere a nivelului cheltuielilor. Motivulera urmatorul: toate magazinele se inchisesera pentru inventar.Surprizele se tineau lant: nici dracu' nu stia ce zace prinrafturi, astfel ca - odata cu magazinele - fura inchisi si o partedintre vânzatori.
Parca presimtind toate astea, inziua de-ntâi Zizi se scula cu greu, parca avea ochii cusuti cumasina. Morocanos, decreta:
- M-am hotarât: de azi ne punemecusoane, ca la televiziune. Câine - galben, ca n-are voie sa facain casa, tu - portocaliu, ai voie, da' sa nu stai mai mult de-o orain baie.
Luminita tocmai cojea un cartof,pe care nu stia inca daca sa-l faca ciorba, friptura sau desert,dar se decise sa intretina dialogul, in vederea unei eventualefuziuni ulterioare, ca nu se stie niciodata:
- Si tu? Presupun ca rosu, adicaai voie s-adormi in vana si sa te trezesti vorbind intablete.
Zizi insa n-o mai auzea, intrasesub patura sa citeasca ziarele. Proceda in felul acesta intrucât oanumita parte a presei era sclipitoare, iar cealalta scoteaScântei.
Luminita terminase de gatit pesaptamâna aia (ei, nu, nu chiar cu un cartof, mai avusese câtevapastai de fasole si 33 de boabe de orez cu care facuse "pilafBagdad", o specialitate personala) si se pregatea sa-l scoata peCâine. In ultima vreme nu-l mai plimba fara lesa, animalul urmariseniste "Convorbiri de duminica" si devenise agitat, se dadea laom.
- Zizi, unde-i zgarda catelului?intreba ea exasperata, dupa ce rascolise tot apartamentul (chestiecare, de altfel, n-avea cum sa-i ia mai mult de unminut).
Sotul iesi speriat de subpatura, se albi, apoi se rosi si in fine sopti:
- Nu ti-am spus? Am facut oafacere cu unul, Yannis... A luat el cinze's'unul la suta din lesa,mi-a ramas si mie o bucatica, putem sa-i facem o bratara luiCâine... Da' o sa-mi plateasca!
Luminita il priviamenintator:
- Cineva sigur o saplateasca!
(Urmeazaplatile)

tczarojanu@yahoo.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO