Ziarul de Duminică

DUPA 15 ANI/ Zizi in tranzitie (42). Neuro Disneyland

DUPA 15 ANI/ Zizi in tranzitie (42). Neuro Disneyland
03.02.2010, 14:53 19
Lamijlocul anilor '90, in revista Zig-zag aparea primul serialumoristic din presa romaneasca postdecembrista. Dupa un deceniu sijumatate, am constatat ca a ramas atat de afurisit de actual, incatam decis sa-l republicam.
Motto: A venittoamna
(Dintr-un Raportguvernamental asupra efectelor neasteptate ale sfârsituluiverii)
Rezumatul anotimpurilorprecedente: Seceta uscase pamântul. Oamenii sufereau de sete,desi sarisera din lac in put. Disperata, o anumita parte a preseiincerca sa se imbete cu apa chioara. Guvernul, in schimb, se faceaca ploua.
Vasile Vasile isi incheie oftândconfesiunea:
- Din pacate, m-am hotarât preatârziu. Marea Revolutie din Decembrie m-a prins abia secretar cupropaganda, asa ca nu m-am ales decât cu un post de director. Ei,ia sa fi fost la vreo judeteana…
Mâhnit, izbi cu pumnul in birou.Zizi, care adormise de mult, tresari violent:
- Nu trageti! Eu treceamintâmplator prin Piata!
Vasile Vasile il batu peumar:
- Stiu, stiu, stai linistit. Noistim tot.
Dupa plecarea colegului, Zizi sehotari sa dea o raita prin oras. In pragul toamnei, Micul Parisarata ca un Neuro Disneyland: forfotitor, colorat, zgomotos. Pe lacolturi, profesorii profitau de ultimele zile devacanta:
- Macar cinci lei, domnu'... Vinde un' s-a surpat malu'...
Prin ferestrele imobilelorluxoase se vedeau diversi cetateni frecându-se cu Palmolive, pentruca trupul lor sa devina irezistibil la comisiile anticoruptie. Peun tomberon se urcase un omulet care vocifera:
- Eu protestezi Acord Neptun!Prea multi procent! Cer scriem bi-limba pe use Parlament, che avemsepte la sute!
O tânara cu buze imense cara unsac de cafea Rio, soptind ca s-a indragostit. Un grup de tineri serepezira bestial asupra ei, dar, spre deziluzia generala, semultumira sa-i fure sacul. In fine, in Piata Victoriei, câtivatrecatori asistau amuzati la dansul unor paparude care-l invocau peSfântul Ilie. Grijuliu, ca intotdeauna, cu banul public, Guvernulnu cheltuise aiurea din buget, ci folosea ca paparude chiarreprezentanti ai Executivului.
Dar spectacolul cel mai naucitorse desfasura in Piata Aviatorilor, unde, spulberând toateprecedentele, un modest, blând si cucernic intreprinzatorinfiintase un circuit de intrajutorare la care puteai sa depuiorice suma de bani primind inapoi, pe loc, de 72,3 ori maimult!
De indata ce-si primeau sacoselecu bani, oamenii alergau fericiti sa-si cumpere o pâine, o felie desalam sau un morcov.
(Vor urma alte amanuntedespre morcov)

tczarojanu@yahoo.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO