Ziarul de Duminică

DUPA 15 ANI/ Zizi in tranzitie (48). Star Trek (generatia scurmatoare)

DUPA 15 ANI/ Zizi in tranzitie (48). Star Trek (generatia scurmatoare)
16.03.2010, 15:28 24
La mijlocul anilor '90, inrevistaZig-zagaparea primul serial umoristic dinpresa romaneasca postdecembrista. Dupa un deceniu si jumatate, amconstatat ca a ramas atat de afurisit de actual, incat am decissa-l republicam.
Motto: "Constatând ca setopeste in gura, am preferat s-o luam in mâna, ca sa ramânaviguroasa."
(Dintr-un raport asupraReformei)
Rezumatul mânariilorprecedente: Pentru a ajuta sarmanii sa mai puna o haina pe eisau un scaun in soba, dupa stabilirea taxei pe iesirea din tara,Guvernul pregatea o usturatoare taxa pentru iesirea diniarna.
Zizi era in tren. Se hotarâse saia pulsul tarii, sa verifice la fata locului daca taranii si-auprimit pamântul, banii de la intrajutorare si ingrasamintelenaturale (fie si prin intermediul televiziunii). De ce-l târâse sipe Câine dupa el? Pai, se stie ca intr-un asemenea turneu e binesa-ti iei si câinii cu tine. De ce n-o anuntase pe Luminita? Ce,n-ati auzit de separatia puterilor? Zizi adoptase de mult lozincaoficiala: "Sa nu stie Dreapta ce face Stânga".
Iata-i, deci, in tren. Stapânul- pe bancheta, catelul - sub bancheta, mizeria - peste tot.Alaturi, doi ciobani conversau mioritic:
- No, si daca i-o luat ficioru',al batrân s-o strofocat de tot.
- Ase, da' ai vaz't ca muiereal-a slobozât inapoi la stâna aia unde se sâmtea el bine(*).
- D-apoi ce era sa fi facutara?Nu stii vorba lu' popa de la noi dân sat: "Du iu biliv in megic?"Si mai zice el ceva, da' nu poci sa-t' spui, ca e copiiiastia…
Copiii nu erau Zizi si Câine,desigur, ci un grup de elevi care veneau din tabara de laCostinesti (scoala facuse rost de sponsori cu oarecare intârziere).Ei sporovaiau veseli pe hol, cu inocenta specificavârstei:
- Auzi, batrâne, metalistii dela B au luat-o pe cocoasa!
- Baga text si palmeaza un"Lucky Strike" incoace, ca vine bariera si poate-si salta vreopustoaica postamentu' de pe spatar sa ma ia in colimator. Da' dince li s-a tras?
- Ghinion, mosule! Au scris petabla "Jos Coposu!" si diriga lor e singura profa din toata scoalacare nu-i cu Iliuta Pronosport!
(Vor urma alte amanuntedespre Pronosport.)
(*) Aluzii la scene de neuitatdin "Dallas". Din pacate intre timp le-am uitat. - n. TCZ2010.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO