Ziarul de Duminică

Dupa 25 de ani, la Berlin

02.12.2008, 17:05 62

De aceasta data, proportia de lucrari romanesti scrise pe parcursul secolului XX si chiar XXI a fost mult mai mare, iar prezenta publicului impresionanta, ca de fiecare data. Mai precis, incantatoarea sala Curt Sachs a Muzeului Instrumentelor Muzicale de la Berlin a fost arhiplina, cu un public roman si german deschis catre o muzica familiara precum cea a lui Gabriel Faure, dar ascultand cu curiozitate si lieduri de Anatol Vieru si Pascal Bentoiu pe versuri in limba romana (pentru acestea, publicul a primit traducerea versurilor in limba germana).

Acest concert a avut ca eroi cinci interpreti romani care au in comun cel putin faptul ca acum 25 de ani erau cu totii elevi ai Liceului "George Enescu" din Bucuresti, pregatindu-se pentru o previzibila admitere la Conservatorul "Ciprian Porumbescu", intr-o lume in care doar cativa alesi mai puteau urma studii muzicale in Romania. Acum, ei activeaza in diverse capitale europene - violonista Adriana Winkler la Berlin, violonista Mihaela Smolean si Theodor Coman la Paris, violoncelistul Radu Nagy in Italia si Germania, iar pianistul Cristian Niculescu la Berlin -, iar numele lor pot fi intalnite in diferite contexte, de la mari orchestre pana la formatii de muzica de camera, de la solistica pana la domeniul pedagogic.
Concertul din noiembrie a incheiat ciclul celor trei Seri de muzica de camera romaneasca la Berlin organizate de InterServ Conect in contextul programului Promocult finantat de Ministerul Culturii si Cultelor, parteneri fiind International Enescu Society si Ambasada Romaniei in Germania. A aduna muzicieni romani din generatia aflata in plina forta artistica pentru astfel de reusite intalniri muzicale este, cu adevarat, o performanta.
Directoarea artistica a festivalului, pianista Karina Sabac, ne spunea ca motivul pentru care Berlinul a fost capitala aleasa este in afara densitatii vietii culturale a acestei mari capitale europene si acela ca o seama de muzicieni romani si-au desavarsit educatia muzicala in Germania sau activeaza in orchestre germane. Desfasurat de-a lungul toamnei in trei sali diferite - Konzerthaus Berlin, Kleiner Saal (23 septembrie), Konzert Saal der Universitat der Kunste Berlin (15 octombrie) si Musikinstrumenten Museum Berlin, Curt-Sachs-Saal (25 noiembrie) - acest ambitios festival a propus contextualizarea muzicii romanesti in peisaj european. S-a cantat si Brahms, Dvorak sau Faure, dar mai ales Enescu, lucrarilor caruia i s-au alaturat creatii de Myriam Marbe, Anatol Vieru, Pascal Bentoiu si Dan Dediu. Nu incheiem fara a mentiona numele muzicienilor care au mai cantat sub genericul Serilor camerale romanesti de la Berlin - violonistul Sherban Lupu, pianistul Lena Vieru Conta, violoncelistul Mirel Iancovici, pianista Karina Sabac, clarientistul Aurelian Octav Popa, pianistul Nicolae Licaret, violoncelistul Catalin Ilea, pianistul Andrei Vieru si soprana Ioana Bentoiu.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO