Ziarul de Duminică

Dupa 35 de ani din nou pe Luna

Dupa 35 de ani din nou pe Luna
07.09.2004, 00:00 25

La inceputul anului 1961, John Fitzgerald Kennedy anunta: "Primul om va ajunge pe Luna inainte de sfarsitul deceniului." Pe 20 iulie 1969, misiunea NASA Apollo 11 era incununata de succes, astronautii Neil Armstrong si Edwin Aldrin implinind profetia lui Kennedy. Astazi, alt presedinte american este sedus de aventura selenara si promite ca, pana in 2015, pe Luna vor functiona o statie spatiala si o baza de cercetari permanenta.



Pe 14 ianuarie 2004, intr-o conferinta de presa tinuta la sediul central al NASA de la Washington, George W. Bush anunta ziaristii ca NASA va pune la punct un nou plan de explorare spatiala, a carui finalitate va fi extinderea prezentei umane in sistemul solar prin doua misiuni spatiale de anvergura: 1. reintoarcerea pe Luna si construirea unei statii spatiale si a unei baze de cercetari selenare;
si 2. amartizarea unei rachete cu echipaj uman.
La inceputul lui august, NASA a realizat deja primul pas pentru indeplinirea celor doua obiective: proiectarea unui nou tip de nava spatiala, Crew Exploration Vehicle (CEV, vehicul de explorare cu echipaj uman). CEV va fi construit pana in 2007, avand deja programata prima misiune - cea de aselenizare - pentru 2008.
Design-ul noii rachete nu este unul spectaculos, el incadrandu-se in linia de proiectare Apollo. Tehnologiile superavansate cu care va fi inzestrat CEV, de la propulsoare pana la software-ul computerului de bord, marcheaza insa diferente uriase fata de rachetele clasice: CEV va ajunge pe Luna in numai 24 de ore, fata de trei zile cat dura un voiaj cu batranele Apollo; sistemele de navigatie si de supravietuire ii vor conferi o autonomie de zbor de 6 luni, transformandu-l intr-o veritabila statie spatiala; dimensiunile colosale ii vor permite navei sa fie inzestrata, in premiera, cu un laborator de cercetari si sa primeasca la bord 12 astronauti.
De asemenea, NASA spera ca, pana in 2008, Statia Spatiala Internationala sa functioneze la capacitate maxima si sa serveasca drept aeroport-service orbital pentru misiunile spre Luna si spre Marte.
Daca acest lucru va deveni posibil, iar misiunile CEV vor fi incununate de succes, in 2015 se va incepe constructia statiei spatiale selenare si a bazei de cercetari de care am pomenit la inceput. De aici vor porni primele misiuni NASA cu echipaj uman spre Marte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO