Ziarul de Duminică

DUPLEX / O licitatie grandioasa: Bucuresti-Paris in direct

DUPLEX / O licitatie grandioasa: Bucuresti-Paris in direct
26.03.2009, 15:56 75

Nu este vorba despre o expunere de rutina, cu aer oficial de "eterna si fascinanta Romanie", menita sa popularizeze pe simezele capitalei franceze arta noastra, ci despre o licitatie grandioasa care va aduce sub ciocanul de la celebrul Hotel Drouot Montaigne din Paris o selectie de lucrari de prima scara valorica ale artei plastice romanesti din ultimii o suta de ani. Interesant este ca licitatia se va desfasura intr-un "simultan", pe model duplex, care va muta nu doar simbolic Bucurestiul la Paris: deschiderea licitatiei, operata la orele 14.30 la Drouot se va petrece in acelasi timp (15.30 ora Bucurestiului) printr-un sistem de licitare online la Hotel Novotel City Center din Bucuresti, prin care colectionarii si amatorii de arta din România vor putea, direct si in timp real, concura la licitatie. Evenimentul, organizat in cadrul Weekend-ului Follement Marteau de catre SYMEV (Syndicat National des Maisons de Ventes Volontaires din Franta), in parteneriat cu Fundatia Culturala Art Promo, va fi precedat de doua zile de expozitie propriu-zisa la Hotel Drouot (vineri, 27 martie si sambata 28 martie, intre orele 11.00-18.00). Selectia lucrarilor, demarata printr-o serie de incursiuni bucurestene ale expertilor francezi la sfarsitul anului trecut, a reunit finalmente 100 de artisti romani (incepand cu Pallady, Petrascu, Brauner, Henry Catargi, Paciurea, Jalea si incheind cu tinerii Valeriu Mladin, Laura Covaci, Gheorghe Fikl, Alexandru Radvan si Roman Tolici), fiecare cu una sau mai multe lucrari. „Antologia" finala de la Drouot a fost realizata de o comisie formata din personalitati marcante ale domeniului: Pierre Cornette de Saint-Cyr – Commissaire-priseur, presedintele Asociatiei Palais de Tokyo; Jan de Maere – vicepresedinte CINOA (Confederation Internationale des Negociants en Oeuvres d’Art); Herve Chayette – presedinte SYMEV (Syndicat National des Maisons de Ventes Volontaires)
Michel Maket – expert, vicepresedinte al Sindicatului National al Expertilor din Franta; Jean-Philipe Courtois – commissaire-priseur la Angers. Fundatia culturala Art Promo, partenerul roman al evenimentului, este o organizatie nonguvernamentala care joaca rolul de intermediar cultural intre România si lumea occidentala, prin intermediul evenimentelor artistice, in special expozitii, la care participa sau pe care le organizeaza. In vederea concretizarii proiectelor sale culturale, ea colaboreaza cu institutii internationale si cu parteneri români, printre care Guvernul României, Institutul Cultural Român, Muzeul National de Arta Contemporana.

In asteptarea momentului cand colectionarii vor patrunde la Drouot Montaigne, organizatorii au pregatit un admirabil catalog de sala care inventariaza toate lucrarile propuse, cu detalii tehnice si cu pretul de pornire. Sumele estimative de lansare a cursei de licitatie variaza intre 1.000-1.500 de euro (pentru un desen) si 45.000-55.000 de euro (pretul unei lucrari de Theodor Pallady). Plata se va face in numerar sau prin orice alta metoda legala. Achizitorii vor plati, in afara pretului de adjudecare, urmatoarele comisioane, in scadere, pe transa si lot: 18% plus TVA, adica 21,53%, pâna la 100.000 euro si 14% plus TVA, adica 16,74%, peste 100.000 euro. Conform legii, indicatiile din catalog angajeaza responsabilitatea societatii de vânzare voluntara care prezinta lotul, sub rezerva rectificarilor anuntate in momentul prezentarii obiectului si inscrise in procesul-verbal al vânzarii.
Vom incheia citand generoasele consideratii ale lui Jan De Maere din prefata catalogului:
„Multi si-au parasit tara, altii au ramas. Brancusi, Brauner, Tzara si altii au devenit puncte de referinta in arta internationala. O intreaga generatie de artisti a cautat justa masura intre inspiratia lor si ceea ce se facea la Paris. Altii au cultivat cu succes traditiile locale. O tânara generatie de artisti de avangarda si-a gasit locul pe piata internationala de arta, aparând in expozitii internationale. Pe piata româneasca, recent, câteva galerii si spatii de vânzare au depus un serios efort pentru a crea o structura transparenta, realista si eficace. (...) Prin calitatea sa, arta româneasca ne-a lasat o mostenire semnificativa si o tânara generatie care ne confera incredere. Misterul sau este forta sa. Imaginea prezentului nu poate exista fara memoria trecutului. Artistii români au creat, prin diversitatea expresiei si prin fascinatia lor pentru mediile si tendintele internationale, un peisaj puternic diversificat care depune marturie pentru indrazneala lor".


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO