Ziarul de Duminică

Editii sonore

08.07.2005, 17:32 33

O excelenta initiativa a Societatii Romane de Radiodifuziune si a Editurii Casa Radio merita din plin laude - Biblioteca Radio - editiile sonore.

In cei 80 de ani de cand functioneaza, radioul roman a chemat la microfonul sau distinsi oameni de cultura ale caror conferinte au fost oaze de lumina,

intr-o vreme in care undele radio erau singura sansa de raspandire masiva a ideilor. Editura Casa Radio a lansat o interesanta colectie de restituiri si valorificari editoriale ale textelor pastrate in Arhiva Radiodifuzinii Romane. Realizatorii programului - Horia Pop si Maria-Elena Negoescu, sub conducerea lui Sebastian Sarca. Primele volume aparute se remarca prin: rigoarea cu care au fost alese si consemnate textele; punerea in pagina (fiecare volum cuprinde o ampla introducere privindu-l pe autor, un tabel cronologic, o nota asupra editiei, o bibliografie radiofonica); fiecare volum este insotit de un CD care cuprinde continutul cartii. Nu in ultimul rand, fiecare volum beneficiaza de o excelenta prezentare grafica, datorata lui Vasile Socoliuc.



Nicolae Cartojan - Din tainele literaturii romaneSti. Volumul prezinta pentru prima oara activitatea de conferentiar - radiofonic si nu numai - desfasurata de profesor intre 1930 (anul cand isi incepe seria de expuneri in fata microfonului) si sfarsitul lui 1944, data limita a existentei sale. Cartea are doua parti: Conferinte radiofonice; Alte cuvantari si prelegeri. Editie ingrijita si documentar radio de Nicolae Florescu.



Mircea Vulcanescu - Cuvinte pentru fratele rAmas departe. ConferinTe la Radio 1930-1940. In 1930, la doua saptamani dupa inaugurarea emisiunii "Universitatea Radio", a fost invitat si tanarul Vulcanescu (avea doar 26 de ani) sa prezinte, intr-un serial de trei saptamani, tema "Filosofia romaneasca contimporana". Pana in 1942, Mircea Vulcanescu a revenit de cateva ori la microfonul radiofonic national. Volumul cuprinde, pe langa textul conferintelor despre filosofie, alte doua conferinte radiofonice, dar si o addenda cu un fragment din dialogul dintre Margarita Ioana Vulcanescu si Zoltan Rostas (aparut in intregime in volumul acestuia Chipurile orasului). Mai sunt incluse cateva pagini ale lui Mircea Vulcanescu despre el insusi, precum si pagini Memorabilia cu scrisori catre sau amintiri despre Mircea Vulcanescu. Editie ingrijita de Marin Diaconu. Documentar audio realizat de Anca Mateescu.

Casa Radio pregateste pentru aceeasi colectie texte de Gala Galaction, Gellu Naum, Mihail Sadoveanu. (S.T.)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO