Ziarul de Duminică

Elogiu muncii

25.03.2005, 00:00 23

N-as zice ca ma seduc ideile de stanga. Ba chiar dimpotriva. Totusi, de la o vreme constat cu ingrijorare subtierea si deprecierea "clasei muncitoare". Producatorii directi de bunuri si servicii sunt tot mai rari si mai amarati. La un capat e patura celor cu gulere albe, celulare si masini straine care supraaglomereaza pub-urile (la noi, acestea numai "publice", in sens de populare, nu sunt) si cluburile sic. La celalalt capat, o masa imensa de suti, falsificatori, curve, cersetori perfect valizi, contrabandisti si "negustori" de tot felul, de fapt speculanti neplatitori de taxe.


Printre ei misuna un popor intreg de bodyguarzi care au de treaba doar sa se plimbe in costume de camuflaj printre rafturi de supermarket incomodand clientii si de gagici care-si pilesc unghiile in spatele unor tejghele de butic, incomodate ele de clienti.


Apoi, intre toti acestia, fraieriti si dispretuiti de ei, o pojghita infima a celor care muncesc efectiv: cei care pun caramizi una peste alta, care monteaza tevi, care conduc tramvaie la 5 dimineata, care pot, la o adica, sa bata un cui si sa rasuceasca o piulita.


Oricine vrea sa gaseasca un instalator, un tamplar sau un tinichigiu va constata cu spaima cat de rari si de prost calificati sunt acestia. Cei abili dintre ei pot face avere. Avocati, notari si contabili sunt legiuni intregi. O sleahta imensa de cacanari analfabeti se prezinta cu importanta ca agenti de bursa, lucratori in advertising si publishing. Ar fi buni sa-ti vidanjeze latrina si sa-ti ia gunoiul, dar la asta nu se baga. Muierile prea boccii ca sa iasa direct la produs lucreaza in TV sau PR. Sa se duca vreuna la tesut sau macar la copt covrigi? Doamne fereste!


Vinovati de asta suntem toti, cei care dispretuim de fapt munca reala si calificata. Intre "artisti" e la fel: cati pretinsi scriitori chiar scriu ca niste profesionisti si cati se rezuma la paparea subventiilor si vanarea sinecurelor? Cati artisti lucreaza si cati vaneaza reclame de detergenti sau isi etaleaza "parerile" urechiste si gramatica precara la TV?


Nu-i mult de cand, la o agentie de turism, o partotina eleganta si fitoasa a stricat trei formulare pana sa-mi completeze corect, pe o asigurare medicala, datele din bultetinul pe care il avea in fata. Deunazi, la posta, o functionara ce parea ca misca pietre de moara mi-a copiat pe un formular seria din acelasi buletin, complet arbitrar, diferita de cea pe care o avea sub ochi. Iar o doamna master in PR mi-a scris un e-mail ca sa discutam "cand v-eti dori". Cat timp birourile vor fi doldora de indivizi care joaca "solitaire" pe bani multi, viata ne va fi vesela, dar grea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO